شکایت حقوقی از چک

نوشته پیش رو توسط وکیل وصول مطالبات در خصوص شکایت حقوقی از چک و مراحل شکایت حقوقی از چک و نحوه مطالبه چک برگشتی و اینکه چک چه زمانی حقوقی محسوب می شود برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است.

مطابق ماده 310 قانون تجارت چک نوشته ای است كه صادر كننده چك به موجب آن، همه و یا قسمتی از مبلغی را كه نزد بانک دارد مسترد یا به دیگری واگذار می کند. دارنده چک، می تواند برای وصول وجه چکی که فاقد وصف کیفری است به دادگاه بانکی که گواهی عدم پرداخت چک صادر شده مراجعه و با تقدیم دادخواست، تقاضای  مطالبه وجه چک را می نماید.

مزایای شکایت حقوقی از چک

  • مزایای مطالبه چک از طریق حقوقی این است که دارنده می تواند علاوه بر اقامه دعوی علیه صادر کننده چک به طرفیت ظهرنویسان چک نیز طرح دعوی نمود و محکومیت تضامنی هر دو آنها را به پرداخت وجه چک درخواست کند.
  • برای شکایت حقوقی از چک باید به مبلغ چک توجه فرمایید، اگر مبلغ چک کمتر از بیست میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی می باشد. اگر مبلغ چک بیش از بیست میلیون تومان  باشد دادگاه عمومی حقوقی صالح به رسیدگی می باشد.
  •  در شکایت حقوقی از چک هزینه دادرسی در دادگاه سه و نیم درصد خواسته در مرحله بدوی است و  این مبلغ در مرحله تجدیدنظر چهار و نیم درصد است.
  •  در مواردی که شما قادر به پرداخت هزینه دادرسی نمی باشید می توانید همزمان با دادخواست مطالبه وجه چک، تقاضای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به خواسته خود اضافه کنید. در صورتی که اعسار دارنده چک ثابت شود از پرداخت هزینه دادرسی معاف می شود.
  • توجه داشته باشید که چک سند لازم الاجرا محسوب می شود، یعنی دارنده برای وصول چک میتواند به اجرای ثبت مراجعه و تقاضای مطالبه چک از طریق ثبت اقدام کرد.

چک چه زمانی حقوقی محسوب می شود ؟

  1. اگر چک به صورت وعده دار صادر شده باشد.
  2. اگر چک برای ضمانت انجام تعهد یا جهت انجام یک معامله صادر شده باشد.
  3. اگر چک به صورت سفید امضاء  صادر شده باشد.
  4. اگر چک بدون تاریخ صادر شده است.
  5. اگر وصول چک مشروط به شرطی شده باشد.
  6. اگر چک برای یک معامله نامشروع یا ربوی صادر شده است.

اگر دارنده چک ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور چک، برای وصول آن به بانک مراجعه نکند و یا اینکه ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت نسبت به شکایت کیفری از چک  اقدام نکند این چک حقوقی است.

شکایت حقوقی از چک
شکایت حقوقی از چک

نحوه تنظیم دادخواست چک حقوقی :

اگر قصد دارید از طریق شکایت حقوقی از چک اقدام نمایید باید دادخواست تنظیمی شما دارای شرایط زیر باشد :

1 – خواهان : خواهان در دعوی مطالبه وجه چک  در واقع دارنده چک باشد و گواهی عدم پرداخت به نام او صادر شده است.

2 – خوانده : منظور از خوانده دعوا صادر کننده یا ظهر نویس چک است.

4 – خواسته : معمولا در ستون خواسته نوشته می‌شود : مطالبه وجه چک به مبلغ 2000000 ریال به انضمام کلیه خسارت‌های قانونی (خسارات دادرسی و خسارت تاخیر تادیه ).

5 – دلایل : در این ستون باید  باید چک و گواهی عدم پرداخت را پیوست کنید.

6 – شرح دادخواست : در این قسمت از دادخواست، دعوی خود را شرح می‌دهید به عنوان مثال «تقاضای رسیدگی و صدور حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 900000000 ریال بابت یک فقره چک صادره به شماره 19223 به تاریخ 9/9/1397  بانک ملت شعبه صادقیه به علاوه محکومیت خوانده به پرداخت کلیه خسارات دادرسی و خسارت تاخیر تادبه».

نحوه توقیف اموال در شکایت حقوقی از چک :

در مواردی ممکن است صادر کننده چک به  قصد فرار از دین اقدام به انتقال اموال خود نماید. در اینصورت، شما می توانید در دادخواست خود علاوه بر مطالبه چک از دادگاه تقاضای صدور قرار تامین خواسته جهت توقیف اموال صادر کننده چک را بخواهید. بنابراین، چنانچه صادرکننده چک دارای اموالی باشد می توانید علاوه بر مطالبه وجه چک تقاضای تأمین خواسته هم در یک دادخواست نمائید.

پس از ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی پرونده به شعبه ارجاع می شود و پس از ارجاع پرونده به شعبه و صدور قرار تأمین خواسته دارنده چک، می تواند تقاضای استعلام و توقیف را از مراجع ذیصلاح اعم از پلیس راهور، بانک مرکزی، اداره ثبت اسناد و املاک را بنماید تا در صورتیکه بدهکار دارای اموالی باشد توقیف شود.

بیشتر بخوانید: سفته
شکایت حقوقی از چک
شکایت حقوقی از چک

مسئولین چک چه کسانی هستند؟

مسئولان چک عبارتند از : صادرکننده چک، ظهرنویس یا پشت نویس و ضامن چک.

  • صادرکننده کسی است که چک را صادر کرده و به عبارتی مدیون نخستین است.
  • ظهرنویس کسی است که چک به او انتقال یافته یا چک در وجه او صادر شده  و او با پشت نویسی آن را به دیگری منتقل کرده است.
  • ضامن چک کسی است که پرداخت وجه چک را ضمانت کرده است.  بنابراین هم صادرکننده و هم ظهرنویس و ضامن به صورت تضامنی در برابر دارنده مسئول پرداخت وجه چک می باشند.

صادر کننده و ضامن اولین کسانی هستند که مسئولیت پرداخت وجه چک را بر عهده دارند. برای مطالبه وجه چک از صادر کننده یا ضامن دارنده چک می تواند در هر زمان که بخواهد می‌توانید به دادگاه صالح مراجعه و دعوای مطالبه وجه چک را مطرح کند.

در صورتی که دارنده چک بخواهد برای وصول چک علیه ظهر نویس چک اقدام نماید باید در مهلت‌های  ۱۵ روز یا ۴۵ روزه از تاریخ صدور چک برحسب مورد، گواهی عدم پرداخت بگیرد و همچنین لازم است که دارنده ظرف یک سال از تاریخ دریافت گواهی عدم پرداخت نسبت به طرح دعوا اقدام نماید. اگر دارنده چک این مواعد را رعایت نکند نمی‌تواند برای دریافت وجه چک علیه ظهرنویس اقدام نماید.

نحوه اجرای حکم چک :

دارنده چک پس از صدور حکم محکومیت و قطعیت آن باید از دادگاه صادر کننده رای بدوی درخواست صدور اجراییه و تعقیب عملیات اجرایی را بخواهد. بعد از صدور اجرئیه، برگ اجرايیه به محکوم علیه ابلاغ می شود و بعد از ابلاغ  اجراییه 10 روز به محکوم علیه فرصت داده می‌شود که حکم را اجرا کند.

اگر محکوم علیه در موعد 10 روزه نسبت به پرداخت وجه چک اقدام ننماید شما می‌توانید از اموال و دارایی توقیف شده معادل طلب خود را بردارید و در آخر چنانچه موفق به شناسایی و توقیف مالی از محکوم علیه نشدید می‌توانيد از اجرای احکام تقاضای جلب و بازداشت محکوم علیه را بخواهید.

هزینه دادرسی چک برگشتی

هزینه دادرسی شکایت حقوقی از چک برگشتی در مرحله بدوی تا مبلغ بیست میلیون تومان، دو و نیم درصد از کل مبلغ خواسته، مازاد بر بیست میلیون تومان، سه و نیم درصد مبلغ خواسته محاسبه می شود.

جهت مشاوره حقوقی در خصوص شکایت حقوقی از چک با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.4/5 - (14 امتیاز)