مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

مطالبه چک از طریق اجرای ثبت، به گفته وکیل وصول مطالبات چک در حکم اسناد لازم‌الاجرا  می باشد یعنی به دلیل لازم الاجرا بودن آن می توانید نسبت به مطالبه چک از طریق اجرای ثبت اقدام نمایید. بنابراین، دارنده‌ی چک می‌تواند نسبت به مطالبه چک از طریق دایره‌ی اجرای ثبت اقدام و درخواست صدور اجرائیه علیه صادر‌کننده‌ی چک را بنماید.

بیشتر بخوانید: شکایت حقوقی از چک چگونه است؟

مراحل مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

مراحل مطالبه چک از طریق اجرای ثبت به این نحو می باشد که دارنده چک باید بعد از سررسید تاریخ چک، به بانک مراجعه نماید و اقدام به برگشت یا گواهی عدم پرداخت نماید. بانک مکلف است علاوه بر صدور گواهی عدم پرداخت چک، مطابقت امضای صادرکننده چک را با نمونه امضای موجود در بانک گواهی نماید. در غیر این صورت، اداره ثبت به تقاضای دارنده چک مبنی بر صدور اجراییه ترتیب اثر نخواهد داد.

دارنده چک بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت، باید به ثبت مراجعه و تقاضانامه مخصوصی از اجرای ثبت دریافت نماید و نسبت به تکمیل آن اقدام نماید. اداره اجرا پس از دریافت مدارک که شامل اصل چک به علاوه گواهی عدم پرداخت چک می باشد تشکیل پرونده می دهد. پس از تشکیل پرونده  اجرایی اجراییه به صادر کننده چک ابلاغ می شود و صادر کننده چک مکلف است ظرف مدت 10 روز از تاریخی که به وی ابلاغ می شود مبلغ چک را کارسازی نماید یا اموالی را معرفی کند که مبلغ چک از آن قابل وصول باشد.

چنانچه صادر کننده چک قادر به اجرای مفاد اجراییه نباشد، باید ظرف همین مدت، صورت جامعی از دارایی خود تهیه کند و به مأمور اجرا تحویل دهد. در صورتی که بدهکار به اختیار خود بدهی را نپردازد، دارنده چک می ‌تواند نسبت به معرفی اموال صادر کننده چک اقدام و نسبت به بازداشت اموال صادر کننده چک اقدام نماید.

با تقاضای صادر کننده چک برای توقیف، اداره ثبت نسبت به توقیف اموال معرفی شده بدهکار اقدام می نماید. پس از توقیف اموال بدهکار، ارزیابی آن توسط کارشناس انجام می شود. پس از ارزیابی هم بدهکار و هم طلبکار می توانند به نظر کارشناس اعتراض کنند. چنانچه اعتراضی نشود با درخواست صادر کننده آگهی مزایده تنظیم می شود.

بعد از انجام مزایده، اگر مال توقیف شده منقول باشد به برنده مزایده تسلیم می گردد. اگر مال توقیف شده غیر منقول باشد یا سند انتقال تنظیم می شود و به یکی از دفاتر  اسناد رسمی جهت تنظیم سند معرفی می‌شود یا با فروش مال توقیف شده مبلغ چک به طلبکار پرداخت می ‌شود.

بیشتر بخوانید: سفته
مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

توقیف اموال از طریق اجرای ثبت

بعد از صدور اجرائیه توسط اداره ثبت، صادر کننده چک مکلف است ظرف مدت 10 روز لیست اموال خود را به اداره ثبت ارائه نماید. در صورتی که  صادر کننده چک اقدامی در جهت معرفی اموال خود ننماید دارنده چک می‌تواند لیست اموال منقول و غیر منقول صادر‌کننده چک را جهت توقیف به اداره ثبت معرفی نماید.

در صورتی که اموال توقیفی جز مستثنیات دین باشد در صورت توقیف اموال مزبور، صادر کننده چک می تواند با اثبات مستثنیات تقاضای رفع توقیف نماید. ولی اگراموال مزبور جزء مستثنیات دین نباشد اموال مزبور توقیف و به مزایده گذاشته می‌شوند.

نکات مهم در مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

  • در صورتی که  احتمال آن باشد که صادرکننده چک یا بدهکار  از کشور خارج بشود می تواند طی درخواستی تقاضای ممنوع الخروجی بدهکار را از اجرای ثبت بخواهد.
  • مطالبه چک از طریق اجرای ثبت تنها بر علیه صادرکننده‌ی چک امکانپذیر است و در این روش بر علیه سایر مسئولین چک مانند ضامن و ظهرنویس نمی توان طرح دعوا کرد.
  •  در این روش باید مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادر‌کننده در بانک توسط بانک گواهی شده باشد.
  • توجه داشته باشید چنانچه بخواهید از طریق اجرای ثبت برای مطالبه چک اقدام نمایید، مطمئن شوید که صادر‌کننده‌ی چک دارای اموال باشد و دارنده‌ی چک بتواند آن اموال را به اجرای ثبت معرفی کند.
  • مطالبه چک از طریق اجرای ثبت و درخواست صدور اجرائیه در مورد چک مقید به زمان نمی باشد و در هر زمان پذیرفته می شود.
  • یکی از مزایای مطالبه چک از طریق اجرای ثبت این است که نیازی به تقدیم دادخواست و تشریفات دادرسی در دادگاه نیست و از نظر مدت زمانی نیز نسبت به روش حقوقی و کیفری بسیار کوتاه می باشد.
  • توجه داشته باشید که در مطالبه چک از طریق اجرای ثبت امکان حبس بدهکار وجود ندارد و مطالبه خسارت تاخیر تادیه و سایر خسارات دادرسی امکانپذیر نیست.

چه کسی می ‌تواند تقاضای صدور اجرائیه را بخواهد؟

متقاضی صدور اجرائیه کسی است که یا چک در در وجه او صادر شده یا کسی که چک به نام او پشت نویسی شده و یا کسی که حامل چک است می تواند تقاضای صدور اجرائیه کند.

بیشتر بخوانید: شکایت کیفری از چک

مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

مدارک لازم برای درخواست مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

  1. تقاضانامه کتبی صدور اجرائیه
  2. اصل و فتوکپی چک و گواهی عدم پرداخت آن
  3. مطابقت امضای صادرکننده با نمونه آن در بانک که در گواهی عدم پرداخت صادر شده توسط بانک ذکر می‌شود.
  4. کارت ملی متقاضی
  5. در صورتی که تقاضا توسط وکیل ارائه شود وکالتنامه وکیل دادگستری پیوست شود.

پرونده های مربوط به مطالبه چک ا ز طریق اجرای ثبت نیاز به تبحر و تخصص دارد گروه وکلای یعقوبی با دارا بودن وکیل متخصص جهت وصول مطالبات آماده ارئه خدمات به شما عزیزان می باشد.

ماده قانونی وصول و مطالبه چک از طریق اجرای ثبت

ماده ۲ قانون صدور چک « چک‌‌های صادر عهده بانک‌هایی که طبق قوانین ایران در داخل کشور دایر شده یا می‌شوند همچنین شعب آنها در خارج از کشور در حکم اسناد لازم‌الاجرا است و دارنده چک در صورت مراجعه به بانک و عدم دریافت تمام یا قسمتی از وجه آن به علت نبودن محل یا به هر دلیل دیگری که منتهی به برگشت چک و عدم پرداخت گردد می‌تواند طبق قوانین و آیین‌نامه‌های مربوط به اجرای اسناد رسمی وجه چک یا باقیمانده آن را از صادرکننده وصول نماید.

برای صدور اجراییه دارنده چک باید عین چک و گواهی‌نامه مذکور در ماده ۴ و یا گواهی‌‌نامه مندرج در ماده ۵ را به اجرای ثبت اسناد محل تسلیم نماید.اجراء ثبت در صورتی دستور اجرا صادر می‌کند که مطابقت امضای چک به نمونه امضای صادرکننده در بانک از طرف بانک گواهی شده باشد. دارنده چک اعم از کسی که چک در وجه او صادر گردیده یا به نام او پشت نویسی شده یا حامل چک (در مورد چک‌های در وجه حامل) یا قائم مقام قانونی آنان.

تبصره (الحاقی ۱۳۶۷/۰۳/۱۰ مجمع تشخیص مصلحت نظام) – دارنده چک می‌تواند محکومیت صادرکننده را نسبت به پرداخت کلیه خسارات و هزینه‌های وارد شده که مستقیما و به طور متعارف در جهت وصول طلب خود از ناحیه وی متحمل شده است، اعم از آنکه قبل از صدور حکم یا پس از آن باشد، از دادگاه تقاضا نماید. در صورتی که دارنده چک جبران خسارت و هزینه‌های مزبور را پس از صدور حکم درخواست کند، باید درخواست خود را به همان دادگاه صادرکننده حکم تقدیم نماید».

سوالات متدوال در خصوص مطالبه چک از طریق اجرای ثبت :

1- خسارت تاخیر تادیه چک با چه نرخی مورد محاسبه قرار می‌گیرد؟

خسارت تاخیر تادیه چک بر مبنای شاخص تورم از تاریخ سررسید چک تا زمان مطالبه محاسبه و به مبلغ  اصل چک اضافه می‌گردد.

2- در مطالبه چک از طریق ثبت ظهرنویس و ضامن نیز مسئول پرداخت چک هستند؟

خیر، در مطالبه چک از طریق اجرای ثبت فقط میتوان علیه صادر اجرائیه صادر کرد و صدور اجراییه ثبتی علیه ظهرنویس و ضامن چک امکان پذیر نیست.

3- آیا مطالبه خسارت تاخیر تادیه چک از طریق اجرای ثبت امکانپذیر است؟

خیر، مطالبه خسارت تاخیر تادیه چک از طریق اجرای ثبت امکانپذیرنیست و دارنده صرفا می تواند تقاضای اصل چک را از اداره ثبت بخواهد. ولی مراجعه دارنده چک به اجرای ثبت جهت وصول اصل طلب، حق وی را از درخواست خسارت تأخیر از دادگاه ها نفی نمی کند و این اقدام به منزله عدول از دریافت خسارت تأخیر تأدیه نیست.

متعهد چک، مکلف به پرداخت خسارت تأخیر تأدیه چک‌ها در حق دارنده می‌باشد و مطالبه وجه چک‌ها از طریق اجرای ثبت رافع مسئولیت خوانده در تأدیه خسارت تأخیر تأدیه چک‌ نمی‌باشد.

4- آیا امکان مطالبه همزمان وجه چک از دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد؟

خیر، مطالبه همزمان یک چک از طریق دو مرجع امکانپذیر نیست و دارنده چک نمی تواند به صورت همزمان هم از طریق ثبت و هم از طریق دادگاه اقدام نماید.

جهت مشاوره حقوقی  در خصوص مطالبه چک از طریق اجرای ثبت با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.5/5 - (2 امتیاز)