نحوه مطالبه مهریه در عقد موقت

نحوه مطالبه مهریه در عقد موقت ، نوشته پیش رو توسط  وکیل خانواده در خصوص مطالبه مهریه در عقد موقت برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. مطالبه مهریه در عقد موقت مانند عقد دائم  است و هیچ تفاوتی با هم ندارند.

مطالبه مهریه در عقد موقت هم از طریق دادگاه و هم از طریق اجرای ثبت امکانپذیر است. در صورتی که زوجه در عقد موقت دارای سند ازدواج باشند، در این صورت زوجه باید به دفتر خانه محل وقوع عقد مراجعه و درخواست صدور اجرائیه نماید که در اینصورت به زوج اخطاریه ای ارسال می شود که جهت پرداخت مهریه  به دفترخانه محل وقوع عقد رجوع نماید.

در صورتی که زوج ظرف مهلت مقرر مهریه را پرداخت نکند اجرای ثبت نسبت به صدور اجرائیه اقدام و زن می تواند اموال زوج را توقیف کند و همچنین می تواند نسبت به ممنوع الخروجی زوج اقدام نماید.

همچنین زوجه می تواند در صورتی که مهریه او بیشتر از 20 میلیون تومان باشد به دادگاه خانواده و در صورتی که مهریه کمتر از 20 میلیون تومان باشد به شورای حل اختلاف مراجعه و نسبت به مطالبه مهریه در عقد موقت اقدام نماید.

بیشتر بخوانید: وکیل طلاق توافقی

عقد موقت مطابق شرع و قوانین جاری کشور ایران به رسمیت شناخته شده است و قواعد آن در قوانین پیش بینی گردیده است که یکی از ارکان عقد موقت؛ تعیین میزان مهریه و مدت در عقد موقت است. تعیین مهریه در عقد موقت یکی از ارکان اصلی عقد موقت است که مطابق ماده 1095 قانون مدنی در نکاح موقت تعیین نکردن مهریه موجب بطلان عقد موقت میشود و تعیین میزان مهریه یکی از شرایط صحت عقد موقت است.

این ویژگی مختص عقد موقت است ولی در عقد دائم تعیین مهر ضروری نیست و عدم تعیین مهریه موجب بطلان عقد نکاح نمی شود و زوجین می توانند نسبت به تعیین مهریه بعد از نکاح به توافق برسند و در صورتی که  میزان مهریه تعیین نگردد زن مستحق مهرالمثل یا مهرالمتعه است.

بنابراین، تعیین مهریه یکی از ارکان و شرایط صحت در ازدواج موقت است و عدم ذکر مهریه موجب بطلان نکاح می شود و حتی فوت زن در اثناء آن و یا عدم نزدیکی مرد با زن موجب سقوط مهر نمی شود. .

تفاوت دیگر عقد موقت با دائم ذکر مدت می باشد و ذکر مدت در عقد موقت یک شرط اساسی محسوب می شود و اگر در ازدواج موقت مدت تعیین نشود عقد موقت باطل است. مدت زمان عقد موقت باید هیچگونه ابهامی نداشته باشد و ابتدا و انتهای آن باید معین گردد. در ادامه نوشته در خصوص نحوه مطالبه مهریه در عقد موقت با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: مراحل طلاق به درخواست مرد 

نفقه در عقد موقت

مطابق ماده 1113 قانون مدنی در عقد موقت زوجه حق نفقه ندارد، مگر اینکه در ضمن عقد نکاح شرط شده باشد یا آنکه عقدبر مبنای  آن جاری شده باشد . در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است ( ماده 1106 قانون مدنی ) ولی در عقد موقت زن حق مطالبه نفقه را ندارد، مگر آنکه شرط شده باشد.

بنابراین نفقه در نکاح منقطع، ریشه قراردادی دارد و آثار ترک انفاق در عقد دائم را ندارد و اگر زن تمکین نکند نفقه وی ساقط نمی شود بلکه میزان آن مطابق شرط و توافق طرفین می باشد.

مطالبه مهریه در عقد موقت
مطالبه مهریه در عقد موقت

ارث زن در عقد موقت

در نکاح موقت زوجین از یکدیگر ارث نمی برند و توارث بین زن و شوهر در صورتی است که نکاح آنها دائمی باشد از مفهوم مخالف ماده 940 قانون مدنی که بیان می دارد ” زوجین که نکاح آنها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشد از یکدیگر ارث می برند ” معلوم می شود که توارث بین زوجین از یکدیگر اختصاص به عقد دائم دارد و در نکاح منقطع ارث راه ندارد .

شرط توارث نیز در نکاح منقطع به دلیل تعارض با قواعد آمره باطل است، زیرا تعهد علیه وارث به حساب آمده و هیچ کس نمی تواند علیه دیگری شرط کند ( نظر دکتر امامی ) به دلیل اینکه  قوانین ارث از قوانین آمره است و شرط بر خلاف آن باطل است.

  • در صورتی که زوج وصیت کند که مبلغی به همسرش که در زوجیت موقت می باشد پرداخت گردد این شرط از لحاظ قانونی صحیح می باشد پس زوج در قالب حقوقی وصیت می تواند مبلغی برای همسرش تعیین نماید.
  • در ازدواج موقت اگر  فرزندی متولد شود، فرزندان قانونی زوجین محسوب می شوند و از پدر و مادر خود ارث می برند.
  • در قانون حمایت خانواده ثبت نکاح موقت در سه مورد الزامی است : در صورتی که زن باردار بشود، یا زوجین برای ثبت نکاح موقت توافق کنند، یا ثبت نکاح به عنوان شرط ضمن عقد مطرح شود.

بنابراین، در عقد موقت زن می تواند نسبت به مطالبه مهریه در عقد موقت اقدام نماید و تعیین مهریه و مدت زمان عقد موقت یکی از ارکان اساسی و شرط صحت عقد ازدواج موقت می باشد و عدم تعیین آن موجب بطلان عقد موقت می شود.

در عقد موقت زن حق نفقه ندارد، مگر اینکه زوجین در این خصوص، شرط کنند. در عقد موقت زوجین از یکدیگر ارث نمی برند و حتی نمی توان در خصوص آن توافق کرد و توافق بعدی در اینخصوص باطل است.

بیشتر بخوانید : طلاق از طرف زن و مراحل آن

اگر مدت ازدواج موقت تمام شود آیا مهریه زن به قوت خود باقی است؟

در صورتی که مدت زمان عقد ازدواج موقت منقضی شود به هیچ عنوان با اتمام مدت زوجیت حق مطالبه مهریه از بین نمی‎رود و زوجه هر زمان که زن بخواهد می تواند نسبت به مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه اقدام نماید.

مطالبه مهریه در عقد موقت
مطالبه مهریه در عقد موقت

مطالبه مهریه در ازدواج موقت ثبت شده و ثبت نشده

  1. مطالبه مهریه در ازدواج موقت ثبت شده : در صورتی عقد موقت ثبت شده باشد ، زوجه برای مطالبه مهریه در عقد موقت بدوا باید به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه و تقاضای صدور اجرائیه و فرم وصول مهریه را تکمیل نموده و تحویل دهد.
  2. مطالبه مهریه در ازدواج موقت ثبت نشده : در صورتی که عقد موقت زوجه ثبت نشده باشد، زوجه باید برای مطالبه مهریه در عقد موقت باید نسبت به ثبت دادخواست مهریه، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کند.

سوالات متداول در خصوص عقد موقت

1- آیا میتوان در عقد موقت مهریه تعیین نکرد؟

همانطور که توضیح دادیم یکی از ارکان عقد موقت مهریه می باشد و باید مهریه هر چند کم گذاشته شود در غیر این صورت عدم تعیین آن باعث بطلان عقد می شود.

2- آیا در عقد موقت زن می تواند تقاضای نفقه کند؟

مطابق قانون در عقد موقت مرد تکلیفی به پرداخت نفقه ندارد، مگر اینکه بین زوجین شرط شده باشد.

3- آیا  در عقد موقت زن میتواند صیغه موقت را باطل کند؟

در صورتی که زن در عقد موقت وکالت در خصوص بذل مدت را داشته باشد در این صورت می‌تواند عقد موقت را باطل کند.

4- در صورتی که زن وکالت بذل مدت را در عقد موقت نداشته باشد چگونه می تواند عقد موقت را باطل کند؟

در این مورد زن می تواند با استناد به ماده 1130 قانون مدنی و جود عسر و حرج  به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست الزام زوج به بذل باقی مانده مدت را ثبت نماید. دادگاه در صورت احراز عسر و حرج زن حکم به الزام زوج به بذل باقی مانده مدت صادر خواهد کرد.

5- حقوق زن در ازدواج موقت چیست؟

  • در عقد موقت مهریه زن همانند عقد دائم است و با توافق طرفین تعیین می گردد.
  • در عقد دائم پرداخت نفقه تکلیف مرد می باشد ولی در عقد موقت نفقه به زن تعلق نمی گیرد مگر اینکه بین زوجین شرط شده باشد.
  • در عقد دائم به زن ارث تعلق می گیرد ولی در عقد موقت به زن ارث تعلق نمی گیرد و شرط بر خلاف آن باطل است.

6- مدارک لازم برای مطالبه مهریه در عقد موقت چیست؟

  • برای ثبت ازدواج موقت کارت ملی زن و مرد  و شناسنامه زوجین و دو قطعه عکس 4*3 لازم است.
  • اگر زوجه دوشیزه باشد حضور پدر در دفترخانه الزامی است، زیرا برای ازدواج موقت دختر باکره نیاز به رضایت پدر است.
  • اگر زوجه قبلاً ازدواج کرده باشد و دوشیزه نباشد طلاق نامه یا گواهی فوت همسر سابقش مورد نیاز است.

7- ازدواج موقت چه تفاوت هایی با ازدواج دائم دارد؟

  • تعیین مدت یکی از ارکان عقد موقت است و باید مدت عقد موقت مشخص باشد، در غیر اینصورت عقد موقت باطل می شود ولی در ازدواج دائم تعيين مدت لازم نيست.
  • عدم تعیین مهریه در ازدواج موجب بطلان عقد است. ولی در ازدواج دائم اگر مهريه معين نشود عقد صحيح است و تبديل به مهر المثل مي شود.
  • عقد موقت با انقضای مدت، يا بذل مدت توسط شوهر باطل می شود و صيغه طلاق ندارد. اما در ازدواج دائم تا زمانی که صيغه طلاق با رعايت شرايط خوانده نشود زوجيت انها باقی است.
  • در ازدواج موقت، زن نفقه ندارد، مگر آنکه در ضمن عقد شرط کند ولي در ازدواج دائم نفقه زن برشوهر واجب است.
  • در عقد موقت، زن و شوهر از همديگر ارث نمی برند. ولي در ازدواج دائم از همديگر ارث مي برند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مطالبه مهریه در عقد موقت با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.4/5 - (8 امتیاز)