انحلال ازدواج موقت

نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص انحلال ازدواج موقت و اسباب و موارد انحلال عقد نکاح موقت و موارد انحلال ازدواج موقت برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. در مقالات و بحث های قبلی تمام شرایط صحت ازدواج و انحلال ازدواج دائم را مورد تفسیر قرار دادیم. حال در این قسمت به تفسیر و توضیح انحلال ازدواج موقت می پردازیم و هر کدام را به اختصار مورد بحث قرار خواهیم داد.

موارد انحلال ازدواج موقت عبارتند از بذل مدت توسط زوج و پایان یافتن مدت در عقد موقت و فوت یکی از زوجین می باشد. در این نوشته بدوا به بررسی موضوع انحلال ازدواج موقت می پردازیم و در ادامه موارد و اسباب انحلال نکاح موقت را توضیح می دهیم.

مطابق ماده 1120 قانون مدنی اسباب انحلال ازدواج عبارتند از فسخ نکاح، بذل مدت، طلاق می باشد. طلاق مختص عقد دائم می باشد. بذل مدت مختص عقد موقت می باشد که در این حالت، هر وقت که مرد اراده نماید می تواند مدت زمان باقی مانده را به زن بذل نموده و به نکاح خاتمه دهد. فسخ نکاح اختصاص به عقد دائم ندارد و شامل عقد منقطع نیز می باشد که در صورت وجود شرایط فسخ می توان عقد را فسخ نمود.

انحلال ازدواج موقت

موارد انحلال و فسخ ازدواج موقت چیست؟

1 – بذل مدت در عقد موقت

یکی از اساسی ترین و مهم ترین شرایط صحت عقد موقت، تعیین مدت زمان دقیق در زمان عقد است. اما در اینجا چیزی که موجب انحلال ازدواج موقت می گردد این است که مرد باقی مانده مدت زمان عقد را به زن ببخشد یا به عبارتی بذل نماید. در این مدت زمان باقی مانده مرد به زن می گوید ما بقی مدت عقد را به تو بخشیدم.

بذل مدت عقد موقت به اختیار خود مرد است تنها زن در صورتی می تواند از دادگاه تقاضای الزام بذل مرد را نماید که دچار عسر و حرج گردد. در قوانین مدنی و قوانین جاری حکمی مبنی بر امکان الزام زوج به بذل مدت وجود ندارد.

اما به نظر می رسد که بتوان با استفاده از وحدت ماده 1130 قانون مدنی نتیجه گرفت که زوجه منقطعه نیز مانند زوجه دائم می تواند در صورت وجود موجبات عسر و حرج الزام زوج به بذل مدت را از دادگاه تقاضا نماید. زیرا قاعده نفی عسر و حرج قابل تسری به نکاح منقطع نیز می باشد. در خصوص اطلاعات بیشتر در خصوص طلاق به دلیل عسر و حرج کیلیک نمایید.

2- انحلال ازدواج موقت به دلیل فوت

اگر زن و مرد در عقد موقت یکدیگر باشند و مدت زمان عقد آن ها به اتمام نرسیده باشد و یا اینکه شوهر باقی مانده مدت زمان عقد را بذل نکرده باشد ازدواج موقت به قوت خود باقی است.

ولی اگر یکی از زوجین فوت نماید عقد موقت منحل می گردد به همین دلیل است که می گویند فوت یکی از موارد انحلال ازدواج موقت است. در این مورد بین نکاح دائم و نکاح موقت فرقی وجود ندارد.

3- انحلال ازدواج موقت به لحاظ انقضاء مدت

مورد بعدی که مورد بحث قرار می گیرد انقضای مدت است که باعث انحلال ازدواج موقت می گردد. تعیین مدت در ازدواج موقت از شرایط صحت عقد موقت می باشد و عدم تعیین مدت موجب باطل شدن عقد می گردد.

با منقضی شدن مدت عقد زوجین به صورت قهری از هم جدا می شوند. مثلا اگر زن و مرد برای مدت یکسال عقد هم بوده اند و این یکسال سپری گردد ازدواج آنها منحل می شود. لازم به ذكر است كه اگر زوجين پيش از تمام شدن مدت معين تصـميم بـه افـزايش مدت بگيرند يا بخواهند عقد موقت را به دائم برگردانند، زوج بايد مـدت باقي مانـده را به زوجه ببخشد و عقد مجددي منعقد نمايند. پس از انحلال نکاح موقت زن باید عده نگه دارد. عده نکاح موقت چهل و پنج روز است.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4/5 - (1 امتیاز)