انحلال نکاح

به گفته وکیل خانواده اسباب انحلال نکاح در ماده 1120 قانون مدنی تصریح گردیده است. زمانی که عقد بین زن و مرد جاری می شود عقد نکاح صورت گرفته و ازدواج انجام پذیرفته، ولی ممکن است شرایطی بوجود آید که باعث انحلال نکاح گردد و عقد نکاح منحل شود.

حسب ماده 1120 قانون مدنی انحلال نکاح دارای شرایط و اسبابی است که مشخص گردیده است. بر این اساس عقد نکاح به فسخ، به طلاق و یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می گردد که به اختصار توضیحی از هر کدام آورده شده است.

موارد انحلال نکاح چیست؟

1 – طلاق

یکی از اسباب انحلال نکاح طلاق می باشد. طلاق در لغت به معنای آزاد کردن و یا رها کردن است. اما در علم حقوق برای طلاق تعریف دیگری وجود دارد که باعث منحل شدن عقد نکاح بوده و با اراده زن و یا شوهر انجام می گیرد. باید به این نکته توجه داشت که طلاق با رعایت تشریفات تعریف شده خود، انجام می گیرد.

طلاق می تواند به درخواست زن یا طلاق به درخواست مرد و یا به صورت طلاق توافقی انجام گیرد که برای این کار باید به دادگاه مراجعه می کنند.

2 – فسخ نکاح

داشتن بعضی از عیوب در زن و شوهر باعث فسخ در نکاح می شود مانند جذام، ناتوانی جنسی شوهر یا جنون. در صورتیکه یکی از زوجین از وجود این عیوب قبل از عقد مطلع نبوده و بعدا مطلع شود می تواند از حق فسخ نکاح استفاده کند.

به عبارتی دیگر در صورتی که یکی از طرفین از عیوب دیگری مطلع گردد قانون به آن اختیار فسخ نکاح را می دهد. توجه داشته باشید که این حق فسخ فوری است و شخص باید به صورت فوری از این اختیار استفاده کند. در غیر اینصورت، او از حق فسخ محروم می شود. برای اطلاعات بیشتر در خصوص فسخ نکاح بر روی لینک کیلیک نمائید.

3 – بذل مدت

از دیگر شرایط انحلال نکاح بذل مدت است. بذل مدت، بخشش مدت زمان باقیمانده عقد از طرف مرد برای زن را می گویند و زوج هر زمان که تمایل باشد می تواند باقی مانده مدت نکاح را به زوجه ببخشد. البته بذل مدت مختص عقد موقت است و در عقد دائم صدق نمی کند.

4 – فوت زن یا شوهر

ممکن است عقد نکاح در حالتی طبیعی و به صورت خود به خود و بدون هیچ اقدامی از سوی زوجین منحل گردد مانند فوت.

به غیر از فوت طبیعی عاملی دیگر که باعث انحلال نکاح می شود این است که فرد غایب مفقود الاثر گردد که بعد ازمدت زمان تعیین شده از غیبت آن می توان از دادگاه به صورت قانونی حکم موت فرضی گرفت که به موجب این حکم عقد نکاح منحل می گردد. در اینجا زن می تواند پس از سپری شدن مدت عده با فرد دیگری ازدواج کند.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.5/5 - (2 امتیاز)