مراحل طلاق از طرف زن چیست؟

مراحل طلاق از طرف زن، پرونده های طلاق از طرف زن دارای پیچیدگی هایی می باشد و نیاز به داشتن اطلاعات کافی در خصوص رویه دادگاه ها و قانون می باشد. بنابر این، قبل از هر اقدام حقوقی میتوانید از مشاوره تخصصی وکیل خانواده در خصوص مراحل طلاق از طرف زن بهره مند شوید.

مطابق ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق در قانون ایران با مرد می باشد و مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با پرداخت کلیه حقوق زن او را طلاق دهد و به زن چنین حقی داده نشده است، مگر آنکه عسر و حرج زن در دادگاه به اثبات برسد در اینصورت زوجه میتواند از دادگاه درخواست طلاق از طرف زن را مطرح نماید.

در صورتی که زوجه قصد طلاق داشته باشد باید به دفتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه و دادخواست طلاق از طرف زن را ثبت نمایند. مطابق ماده 14 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 زوجه می تواند هم به دادگاه خانواده محل خود و هم به دادگاه خانواده محل اقامت شوهرش مراجعه نماید. در ادامه نوشته به تشریح مراحل طلاق از طرف زن و موارد و دلایلی که زن می تواند تقاضای طلاق کند می پردازیم با ما همراه باشید.

اولین مراحل طلاق از طرف زن ثبت دادخواست طلاق می باشد. پس از ثبت دادخواست طلاق از طرف زن و تعیین شعبه دادگاه زوجین را به داوری ارجاع می نماید. وظیفه داوران این است که سعی در صلح و سازش زوجین نمایند، چنانچه داوران موفق به ایجاد صلح و سازش نگردند  داوران باید گزارش داوری خود را به دادگاه ارسال می کنند.

و در نهایت دادگاه با توجه به مدارک و ادله زوجه و گزارش داوران اقدام به صدور رأی می نماید و رأی دادگاه اولیه به ضرر هر یک از زوجین باشد می تواند در مهلت 20 روز تجدید نظر خواهی نماید. در صورتی که به  رای  اعتراض شود پرونده به دادگاه تجدید نظر استان ارسال می گردد که ممکن است رأی دادگاه بدوی نقض یا تأیید گردد.

مرحله بعدی مرحله فرجام خواهی است در صورتی که هر یک از طرفین پرونده به رای دادگاه تجدیدنظر معترض باشند؛ اعتراض وی به دیوان عالی کشور ارسال می گردد. در این مرحله چنانچه رأی تأیید شود رأی قطعی می باشد و اگر رای نقض نشود پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه تجدید نظر  اعاده می گردد. بنابراین، مراحل طلاق از طرف زن دارای سه مرحله بدوی، تجدیدنظر، فرجام خواهی می باشد.

دلایل و موارد درخواست طلاق از طرف زن چیست؟

  1. به استناد شرط 12 گانه عقدنامه در صورتی که به امضای زوجین رسیده باشد این شروط در قانون مدنی ذکر نشده و حین ازدواج با توافق طرفین رسمیت پیدا می کند.
  2. در صورت عسر و حرج زوجه ( زن ).
مراحل طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن

1 – مراحل طلاق از طرف زن با استناد به شروط 12 گانه عقدنامه ( سند ازدواج ) عبارتند از :

  • زنی که اثبات کند زوج 6 ماه نفقه او را پرداخت نکرده است.
  • سوء رفتار و سوء معاشرت مرد به اندازه ای باشد که ادامه زندگی مشترک برای زن غیر قابل تحمل باشد.
  • بیماری مرد به امراض صعب العلاج به گونه ای که ادامه زندگی مشترک برای زن مخاطره آمیز باشد.
  • جنون مرد در مواردی که فسخ ازدواج امکانپذیر نباشد.
  • اشتغال زوج به شغلی که  مخالف مصالح خانوادگی و حیثیت زن  می باشد.
  • اعتیاد زوج به نحوی که اعتیادش زیان آور و  به اساس زندگی خلل وارد کند. درصورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل طلاق از طرف زن به دلیل اعتیاد کلیک نمایید.( طلاق به دلیل اعتیاد مرد ).
  • اگر شوهر به حبس برای مدت 5 سال یا بیشتر محکوم شود.
  • شوهر زندگی را به مدت 6 ماه ترک کرده باشد.
  • اگر زوج به مجازات حدی یا تعزیری محکوم بشود.
  • اگر زوج بعد از گذشت 5 سال از زندگی مشترک به دلیل عقیم بودن و یا عوارض جسمانی دیگر صاحب فرزند نشود. درصورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل طلاق از طرف زن به دلیل نازایی مرد کلیک نمایید ( طلاق به دلیل نازایی مرد ).
  • در صورتی که زوج مفقود الاثر باشد و  در مدت زمان  6 ماه پس از مراجعه به دادگاه پیدا نشود.
  • زوج بدون اجازه همسر اول؛ همسر دیگری را اختیار کند یا نسبت به همسران خود  عدالت را اجرا نکند.
بیشتر بخوانید: مراحل طلاق غیابی از طرف زن

2 – مراحل طلاق از طرف زن به دلیل عسر و حرج

یکی از مواردی که زن بر اساس آن می تواند درخواست طلاق را از دادگاه نماید عسر و حرج زوجه است. مطابق ماده 1130 قانون مدنی در صورتی که ادامه رابطه زوجیت موجب عسر و حرج زوجه گردد او می تواند با مراجعه به حاکم شرع تقاضای طلاق کند چنانچه عسر و حرج زوجه در دادگاه ثابت شود دادگاه می تواند مرد را اجبار به طلاق نماید.

در صورتی که اجبار زوج به طلاق ممکن نباشد؛ زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. بنابراین، عسر و حرج یعنی مشقت و سختی شدید که عرفا قابل تحمل نباشد و تشخیص و احراز عسر و حرج با دادگاه است.

مراحل طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن

مصادیق عسر و حرج که در قانون ذکر شده است :

  1. ترک زندگی خانوادگی به مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب در مدت 1 سال بدون عذر موجه. در مواردی زوج عذر موجه دارد  مانند فورس ماژور یا قوه قهریه یا در توقیف بودن به شرطی که زوج به هدف ترک همسر اسباب توقیف را فراهم نیاورده مشمول این مورد نمی باشد و این مورد زمانی است که مرد در ترک زندگی دارای اراده بوده و به صورت عمدی زندگی مشترک را ترک کرده باشد.
  2. اعتیاد مرد به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس و بنیان  زندگی مشترک خلل وارد آورد و امتناع زوج به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک لازم است امکانپذیر نباشد. اعتیاد زوج به تنهایی مجوز طلاق نیست بلکه اعتیاد زوج باید زیان آور باشد ادامه زندگی زناشویی برای زوجه را غیر ممکن سازد.
  3. محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر : محکومیت زوج باید قطعی باشد و شامل محکومیت های تعلیقی نباشد و زوجه فقط در مدت حبس می تواند درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش نماید، زیرا بعد از تمام شدن حبس، عسر و حرج از بین رفته است.
  4. ضرب و شتم زوجه و هر گونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. سوء رفتار مرد بایستی استمرار داشته باشد. ( طلاق به دلیل ضرب و جرح ).
  5. ابتلاء مرد به بیماری های صعب العلاج  یا هرگونه عارضه صعب العلاج که زندگی مشترک را به خطر بیاندازد.

مصادیق مذکور به صراحت در قانون مدنی ذکر شده و موارد عسر و حرج حصری نیستند، بلکه اگر زوجه دلایل دیگری را مانند عقیم بودن مرد، اختیار همسر یا همسران دیگر توسط مرد، ارتکاب اعمال منافی عفت یا اجبار زن به کارهای خلاف شأن زوجه که دادگاه پس از احراز عسر و حرج زوجه حکم به طلاق را صادر می نماید.

بیشتر بخوانید: مراحل طلاق غیابی از طرف زن

شرایط و حدود اعمال ماده 1130 قانون مدنی

  • اسباب عسر و حرج باید در زمان طرح دادخواست طلاق موجود باشد : بنابر این زوجه نمی تواند به واسطه علتی که سابقا موجب عسر و حرج  زوجه از زندگی زناشویی گردیده است و در حال حاضر رفع گردیده است درخواست طلاق از طرف زن را مطرح نماید. پس عواملی که زندگی زناشویی را دچار مشقت و سختی می کند باید در زمان طرح دعوای طلاق و صدور حکم موجود باشد.
  • ضابطه تشخیص عسر و حرج زوجه معیار شخصی می باشد و با توجه به شخصیت زن وضعیت مادی، روانی احراز می گردد.
  • دائم بودن رابطه زوجیت : تردیدی نیست که اختصاص طلاق از طرف زن ناظر به عقد دائم است و اگر زنی به نکاح موقت مردی درآید و رفتار مرد موجبات عسر و حرج او را فراهم کند حاکم زوج را به بذل بقیه مدت عقد اجبار می نماید.
  • احراز عسر و حرج : در صورتی که عسر و حرج زن توسط دادگاه  احراز گردد به مهریه زن لطمه ای وارد نمی شود و زن می تواند با ارائه دلیل محکمه پسند، علاوه بر طلاق مهریه خود را نیز مطالبه کند.
مراحل طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن

نمونه دادخواست طلاق از طرف زن

خواهان : خانم…

خوانده : آقای …

خواسته : صدور حکم الزام زوج به طلاق به علت عسر و حرج

دلایل :  عندالزوم شهادت شهود و تحقیقات محلی ، ارجاع امر به پزشکی قانونی

باسلام ، موکله بموجب سند نکاحیه شماره ….. دفتر ازدواج شماره …. سراب  در تاریخ  ….. به نکاح دائمی خوانده در آمده که حاصل ازدواج یک فرزند دختر می باشد .

حسب اظهار موکله، خوانده (زوج)  به مدت ده سال است که مبتلاء به اعتیاد شدید و مضر و مخل به اساس زندگی خانوادگی  ( شیشه و تریاک ) گردیده به نحوی که ادامه زندگی برای موکله و فرزند مشترک را سخت و دشوار نموده ( تحقق بند هفت شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه و تبصره ذیل ماده 1130قانون مدنی ) است.

و این امر از طریق ارجاع امر به پزشکی قانونی و عندالزوم شهادت شهود و تحقیقات محلی قابل احراز است. ضمن تشدید عسر و حرج برای زوجه  به دلیل اعتیاد زوج ،امکان پرداخت نفقه  هم از طرف زوج میسر نبوده لذا زوجه به دلیل عسر و حرج و  با اعلام کراهت و بذل کلیه حقوق مالی خود در مقابل طلاق ، تقاضای صدور حکم به الزام زوج به طلاق حسب مواد 1130 و 1146 قانون مدنی و ماده 26 قانون حمایت خانواده مورد استدعاست.

مراحل طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن

نمونه رای طلاق از طرف زن

در خصوص دادخواست خانم منیژه…… با وكالت خانم  فاطمه يعقوبي به طرفیت اقای علي…. به خواسته طلاق به موجب فتوکپی مصدق سند نکاحیه پیوستی به شماره ترتیب صادره از دفترخانه … علقه زوجیت بین طرفین محرز و مسلم می باشد زوجه و وکیل وی به موجب دادخواست تقديمی و حضور در جلسه دادرسی اظهار داشت که به صورت شرعی و قانونی با خوانده ازدواج نموده است به دلیل اعتیاد به شیشه و ترياک و ترک نفقه توسط زوج خواستار طلاق عسر و حرجی هستم.

لذا مراتب اختلاف زوجین به داوری ارجاع که در نهايت سعی و تلاش دادگاه به انضمام داوران منتخب در اصلاح ذات البین موثر واقع نگرديد و همچنان اصرار به جدايی داشته لذا دادگاه با توجه به محتويات پرونده و اظهارات خواهان و اقرار خوانده به اعتیاد و احراز عسر و حرج زوجه دعوی خواهان را وارد دانسته است.

و با استناد به مواد 1119 و 1130 قانون مدنی و بندهای از شرط ضمن عقد نکاح مندرج در سند نکاحیه و ماده 27 و 28 قانون حمايت خانواده مصوب 1/12/1391 مجلس شورای اسلامی حکم به طلاق زوجه صادر و اعلام می نمايد

و به خواهان اجازه می دهد وفق ماده 26 قانون حمايت خانواده به يکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق مراجعه و استفاده از وکالت اعطايی ضمن عقد نکاح و بذل کل مهريه اش و با قبول بذل از طرف زوج نسبت به اجرای صیغه طلاق از نوع خلع نوبت اول اقدام نمايد.

وفق ماده 29 قانون حمايت خانواده زوجه به نسبت ساير حقوق مالی ادعايی ندارد در خصوص جهیزيه می بايست به زوجه مسترد گردد فرزند مشترک از مدار حضانت خارج است ضمنا مجری صیغه طلاق ملزم به رعايت شرايط  شرعی و اجرای صیغه طلاق بوده و در صورت عدم دسترسی به زوج و يا استنکاف وی می تواند به نمايندگی از اين دادگاه اقدام به اجرای صیغه طلاق نمايد.

رای صادره به استناد مواد 330 و 334و 336 حضوری و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجديد نظر در محاکم تجديد نظر استان تهران و بیست روز پس از ان قابل فرجام در ديوان عالی کشور می باشد و اعتبار رای صادره وفق ماده 33 قانون حمايت خانواده جديد شش ماه از تاريخ ابلاغ رای قطعی می باشد و همچنین دفترخانه مکلف است به رعايت مواد  31 و 32 قانون حمايت خانواده مصوب 1/12/1391 می باشد.

مراحل طلاق از طرف زن و روند آن نیاز به داشتن اطلاعات کافی در خصوص رویه دادگاه ها و قوانین مربوطه می باشد و زوجه فقط به استناد دلایل قانع کننده و محکمه پسند می تواند نسبت به طرح دادخواست طلاق اقدام نماید. لذا، قبل از هر اقدامی حقوقی از مشاوره وکیل خانواده و مراحل طلاق از طرف زن بهره مند شوید.

سوالات متداول

1- مدت زمان طلاق از طرف زن چقدر است؟

مراحل طلاق از طرف زن دارای 3 مرحله می باشد . ( بدوی، تجدیدنظر، فرجام خواهی ) در صورتی که زوج در این مراحل به رای اعتراض بزند حدودا یکسال طول خواهد کشید.

2- اگر زن متقاضی طلاق باشد تکلیف مهریه چه خواهد شد؟

در صورتی که زن به استناد تحقق شروط ضمن عقد نکاح و یا اثبات عسر و حرج درخواست طلاق کند و دلایل طلاق برای دادگاه محکمه پسند باشد نیازی به بخشیدن مهریه نیست.

3- مراحل طلاق از طرف زن چگونه است؟

در صورتی که زوجه بخواهد شخصا برای طلاق اقدام نماید مراحل طلاق از طرف زن بدین گونه است که زوجه باید بدوا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست طلاق را ثبت نماید .بعد از ثبت دادخواست پرونده به دادگاه خانواده ارجاع می شود . مراحل طلاق از طرف زن دارای 3 مرحله که مرحله اول همان جلسه بدوی می باشد. در صورتی که زوج به رای اعتراض بزند پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارسال می شود . در صورت اعتراض مجدد مرد پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع می‌شود و رایی که در این مرحله صادر می شود قطعی می باشد.

4- مدارک لازم برای طلاق از طرف زن چیست؟

مدارک لازم برای طلاق از طرف زن اصل سند ازدواج ، اصل شناسنامه، اصل کارت ملی و بعلاوه ارائه تمامی دلایل طلاق مانند حکم ضرب و جرح ، رای عدم پرداخت نفقه و….. می باشد

5- موارد طلاق از طرف زن چیست؟

موارد طلاق از طرف زن در شروط دوزاده گانه سند ازدواج و ماده 1130 قانون مدنی ذکر شده است در صورت اطلاعات بیشتر می توانید متن مقاله را مطالعه و از مدارک و مراحل طلاق از طرف زن آگاهی یابید.

جهت مشاوره حقوقی در خصوص مراحل طلاق از طرف زن با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4/5 - (1 امتیاز)