طلاق به دلیل اعتیاد مرد (شوهر)

نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص درخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد و نحوه ثبت درخواست و روند طلاق به دلیل اعتیاد مرد و راه و روش قانونی اثبات اعتیاد شوهر برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. قانون‌گذار این حق را به زن میدهد که در صورت ازدواج با فردی که اعتیاد دارد طرح شکایت کند و پس طی شدن و روند قانونی و اثبات اعتیاد شوهر از آن شخص طلاق بگیرد.یکی از مواردی را که قانون از مصادیق عسر و حرج میداند، اعتیاد زوج می باشد. لذا قانون حق درخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد را برای زن، فرض کرده است.

چه نوع اعتیادی میتواند باعث درخواست طلاق شود؟

واژه اعتیاد کلمه عامی است که باید راجع به آن بیشتر توضیح داده شود، هر اعتیادی لزوما دلیلی برای طلاق نیست و این موارد شرط و شروطی دارد که به توضیح آن میپردازیم. اعتیاد به مواد مخدر شرط لازم درخواست طلاق میباشد که میتواند شامل مصرف: انواع مشروبات الکلی، مواد های مخدر صنعتی، سنتی و… که باعث آسیب به سلامت و بنیان فردی و خانوادگی میشود.

آیا مصرف یکبار و کم مواد مخدر شوهر میتواند دلیل طلاق شود؟

در این خصوص در بند های پایین (شرایط طلاق به دلیل اعتباد مرد و شرایط پذیرش طلاق) به صورت کامل و با جزئیات صحبت شده است که مشخص میکند چه مقدار و زمانی مصرف مواد مخدر میتواند دلیل قانونی برای صدور حکم طلاق باشد. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات در این خصوص ادامه مقاله را مطالعه نمایید.

طلاق به دلیل اعتیاد مرد
طلاق به دلیل اعتیاد مرد

شرایط طلاق به دلیل اعتیاد مرد

یکی از مواردی را که قانون از مصادیق عسر و حرج می داند، اعتیاد شوهر به مواد مخدر و روانگردان و مشروبات الکی می‌باشد. با توجه به اینکه اداره ی زندگی مشترک، از وظایف عمده ی شوهر می‌باشد، اعتیاد شوهر می‌تواند در انجام هر کدام از این وظایف و تعهدات شوهر، تاثیر گذار باشد و مانع از انجام شود که در نتیجه عسر و حرج را برای طرف مقابل ایجاد گرداند. لذا قانون حق درخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد را برای زن، فرض کرده است.

مطابق قانون ایران در امور خانواده، زوج می تواند به هر دلیلی که بخواهد زن خود را با ارائه دادخواست به دادگاه طلاق دهد ولی اگر درخواست طلاق از جانب زوجه باشد و به هر علتی درخواست امکان پذیر نباشد، زن نمیتواند خود را مطلقه سازد مگر در مواردی که وکالت در طلاق را از جانب زوج داشته باشد و یا اینکه با ثابت کردن هر یک از موارد عسر و حرج، بتواند دادگاه را برای طلاق از شوهر خود مجاب نماید.

مستند قانونی طلاق به دلیل اعتیاد مرد مطابق بند ۲ تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی « اعتیاد شوهر به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به ‌اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی ‌که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. ‌در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک، مجدداً به مصرف‌ موارد مذکور روی آورد، بنا به درخواست زوجه، طلاق انجام خواهد شد».

بنابراین مطابق بند ۲ تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی، قانونگذار به زن حق داده است که با شرایطی با اثبات اعتیاد شوهر (زوج) به مواد مخدر یا مشروبات الکلی از طریق عسر و حرج بتواند علی رغم مخالفت مرد، دادخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد را به دادگاه تقدیم و به حکم دادگاه طلاق بگیرد.

اگر شوهر شرایط چاپی مندرج در سند نکاحیه، شرط شماره 7 را امضا کرده باشد کار برای زوجه راحتتر است شرط شماره 7 ابتلای زوج به هرگونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه بر اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.

بیشتر بخوانید: طلاق از طرف زن چگونه است‌ ؟

طلاق به دلیل اعتیاد مرد
طلاق به دلیل اعتیاد مرد

شرایط پذیرش طلاق به دلیل اعتیاد مرد

۱ – اعتیاد زوج به اساس و بنیان زندگی مشترک خلل وارد آورد.

۲ – در صورتیکه زوج پس از ترک مواد مخدر یا مشروبات الکلی و غیره به تعهد خود عمل ننموده و مجدداً به مصرف مواد روی آورد.

۳ – امکان الزام زوج به ترک مواد مخدر و غیره در مدتی که به تشخیص پزشک برای اعتیاد لازم بوده است، وجود نداشته باشد.

نتیجه اینکه زوجه با وجود هر یک از شرایط بالا و با درخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد و با اثبات آن از ناحیه زوجه و با تشخیص دادگاه که اعتیاد مضر به زندگی زناشویی می باشد، می تواند از طریق دادگاه خود را مطلقه سازد.

بیشتر بخوانید: طلاق به درخواست مرد و مراحل آن

اثبات اعتیاد برای طلاق در دادگاه

  1. یکی از روش هایی که زوجه با استفاده از آن می تواند اعتیاد زوج را در دادگاه ثبت کند شهادت شهود است. یعنی افرادی که کاملاً فرد را میشناسند و از وضعیت وی آگاهی دارند در دادگاه به این موضوع شهادت دهند.
  2. دادگاه رسیدگی کننده به طلاق به دلیل اعتیاد مرد، زوج را به پزشکی قانونی جهت آزمایش معرفی می کند اما متأسفانه با ترفند هایی معتادین به مواد مخدر می توانند از مثبت بودن تست اعتیاد رهایی پیدا کنند که البته این را همه قضات می دانند.
  3. دستور تحقیق از طریق مددکاری و یا کلانتری در مورد وضعیت اعتیاد زوج از طرف دادگاه.
طلاق به دلیل اعتیاد مرد
طلاق به دلیل اعتیاد مرد

نمونه دادخواست طلاق به علت اعتیاد زوج

خواهان : نام/ نام خانوادگی/ نام پدر/ محل اقامت
خوانده : نام/ نام خانوادگی/ نام پدر/ محل اقامت

تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای صدور حکم طلاق به استناد بند هفت قسمت «ب» شروط ضمن عقد و تبصره ذیل ماده1130 قانون مدنی (ابتلاء خوانده به اعتیاد مضر و مخل به اساس زندگی خانوادگی به نحوی که ادامه زندگی برای موکله دشوار است).
دلائل و منضمات :

  1. تصویر مصدق عقدنامه رسمی به شماره … دفتر اسناد رسمی ثبت ازدواج شماره … تهران
  2. تصویر مصدق شناسنامه زوجه
  3. شهادت شهود
  4. گواهی بستری در کمپ ..به نشانی…
  5. ارجاع به پزشک قانونی
  6. وکالتنامه به شماره …

ریاست محترم مجتمع قضایی خانواده 2 تهران
با سلام و عرض ادب.

احتراما” اینجانب به وکالت از خواهان، نکات ذیل را به استحضار میرساند:
اولا”؛ با عنایت به اینکه مستند به تصویر مصدق عقدنامه رسمی پیوستی رابطه زوجیت دائم فیمابین موکله و خوانده محترم محرز و مسلم است.
ثانیا”؛ با نظر به اینکه خوانده، به اعتیاد مضر و مخل به اساس زندگی خانوادگی مبتلا گردیده به نحوی که ادامه زندگی برای موکله دشوار است (تحقق بند هفت شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه و تبصره ذیل ماده1130 قانون مدنی) و این امر، از طریق ارجاع امر به پزشکی قانونی، قابل احراز است.

ثالثا”؛ با ملاحظه اینکه خوانده به موکله وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر داده که در صورت تحقق هریک از بندهای دوازده‌گانه شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه، موکله خود را به یکی از انواع طلاق ـ اعم از رجعی و بائن به انتخاب خود، مطلقه نماید.
رابعا”؛ با ملاحظه اینکه مستند به بند یک قسمت «ب» شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه، خوانده به موکله، وکالت بلاعزل با حق توکیل به غیر داده که در صورت تحقق هریک از بندهای دوازده‌گانه شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه، موکله خود را به یکی از انواع طلاق ـ اعم از رجعی و بائن ـ به انتخاب خود، مطلقه نماید.

خامسا”؛ با لحاظ اینکه وفق ماده1146 قانون مدنی، موکله یک سکه از سکه‌های بهار آزادی مهریه خویش/ هزار ریال از مهریه ما فی‌القباله خویش را به خوانده، در قبال صدور حکم طلاق خلع نوبت اول، بذل نموده است.
لذا موارد ذیل مورد استدعاست :

  1. صدور دستور مقتضی مبنی بر ارجاع امر به کارشناسی (پزشکی قانونی) به منظور احراز تخلف خوانده از بند هفت قسمت «ب» شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه و تبصره ذیل ماده1130 قانون مدنی، وفق مواد257 لغایت269 ق.آ.د.م
    در ماهیت دعوی، صدور حکم طلاق خلع نوبت اول و اعطاء وکالت بلاعزل به موکله به منظور مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق و اجرای صیغه مربوطه و امضاء ذیل دفاتر و انجام کلیه تشریفات اداری لازم برای اخذ سند طلاق، وفق بند هفت قسمت «ب» شروط ضمن عقد مندرج در قباله نکاحیه و تبصره ذیل ماده1130 قانون مدنی و ماده1146 همان قانون

جهت مشاوره حقوقی با شماره 02144974361 تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.7/5 - (3 امتیاز)