ثبت ازدواج موقت

نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص ثبت ازدواج موقت و موارد الزامی ثبت ازدواج موقت برا ی آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. دعوای ثبت نکاح موقت از جمله دعاوی خانواده است که در محاکم خانواده رسیدگی می شود. مطابق قانون ثبت نکاح موقت علی الاصول الزامی نمی باشد، زیرا قانونگذار در قانون حمایت خانواده تنها در خصوص عقد دائم مجازات عدم ثبت ازدواج را در نظر گرفته است.

مطابق ماده 49 قانون حمایت خانواده ثبت ازدواج دائم در تمامی موارد الزامی است و برای عدم ثبت آن نیز مجازات در نظر گرفته است. در عقد دائم، هر گاه مرد عقد نکاح را در دفاتر رسمی ازدواج به ثبت نرساند، علاوه بر اینکه ملزم به انجام ثبت نکاح می شود، به پرداخت جزای نقدی درجه پنج ( بیش از هشت میلیون تومان الی هجده میلیون تومان ) و یا حبس تعزیری درجه هفت (حبس از 91 روز تا 6 ماه ) نیز محکوم خواهد شد.

اما در خصوص عقد موقت، علی الاصول الزامی به ثبت نکاح موقت وجود ندارد، مگر در مواردی که در قانون پیش بینی شده است که مرد ملزم به ثبت نکاح موقت شده است.

ثبت ازدواج موقت در موارد زیر الزامی است :

  1. باردار شدن زوجه : چنانچه ضمن عقد موقت زوجه از زوج باردار گردد با عنایت به آثار حقوقی آن این عقد می بایست به ثبت برسد.
  2. توافق طرفین : چنانچه طرفین بنا به دلائلی توافق به ثبت نکاح موقت داشته باشند می بایست عقد نکاح به ثبت برسد.
  3. شرط ضمن عقد : چنانچه یکی از شروط ضمن عقد نکاح موقت ثبت ازدواج موقت باشد می بایست مطابق با توافق طرفین به ثبت برسد.

شرایط ارائه دادخواست الزام به ثبت ازدواج موقت

زوجه می تواند در مواردی دادخواست الزام به ثبت نکاح موقت را به دادگاه تقدیم کرده و خواهان ثبت نکاح موقت خود باشد. قانون حمایت از خانواده در مواردی مانند، باردار شدن زن در ازدواج موقت جهت تعیین هویت فرزند متولد شده، توافق طرفین جهت ثبت نکاح موقت و زمانی که زن ثبت نکاح موقت را شرط ازدواج قرار داده باشد، مرد را مکلف و موظف به ثبت رسمی ازدواج موقت می کند.

بنابراین، در این سه مورد مرد مکلف به ثبت رسمی ازدواج موقت است. حال اگر مردی، علیرغم بارداری همسر موقت، حاضر به ثبت نیست، در صورت اثبات ادعای زن و شامل بودن یکی این سه مورد برای زن و خودداری کردن مرد از پذیرش ثبت عقد موقت، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری وجود دارد و مرد موظف به ثبت عقد موقت خواهد بود.

در صورت عدم ثبت ازدواج موقت زن می تواند از مرد شکایت کیفری را در دادگاه مطرح نماید و مرد را به ثبت نکاح موقت به یکی از سه دلایل موجه، الزام نماید.

ثبت ازدواج موقت

شرایط باطل شدن عقد موقت

حسب ماده 1133 قانون مدنی طلاق در ازدواج دائم جاری می شود وطلاق مختص ازدواج دائم بوده و در صیغه موقت وجود ندارد. شرایط باطل کردن صیغه موقت عبارت است از :

  1. فوت یکی از زوجین
  2. بخشش مدت صیغه از طرف شوهر
  3. تمام شدن مدت صیغه موقت
  4. داشتن عیوب در مرد یا زن، طوری که این عیوب قبل از عقد مشخص نشده باشد.

مدارک لازم برای ثبت ازدواج 

برای ثبت ازدواج چه دائم چه موقت یک سری مدارک الزامی است از جمله :

  • شناسنامه عکس دار (همراه با کپی)
  • کارت ملی (همراه با کپی)
  • گواهی اجازه پدر (برای خانم هایی که دوشیزه هستند)
  • در صورتی که زن قبلا ازدواج کرده باشد نیاز به رضایت پدر یا جد پدری نیست.
  • در صورت فوت همسر یا طلاق ، داشتن گواهی فوت همسر و طلاق نامه برای ثبت ازدواج ضروری است. 

شرایط صیغه موقت بدون اجازه پدر

دختری که دوشیزه باشد برای ثبت ازدواج موقت رضایت پدر ضروری است و بدون اذن پدر شرایط ثبت ازدواج وجود نخواهد داشت.

نمونه دادخواست ثبت ازدواج موقت

ریاست محترم مجتمع قضائی دادگاه خانواده تهران با سلام، احتراماً به استحضار می‌رساند اینجانب به ‌موجب عقدنامه (صیغه نامه) مورخ۲ /۳/۱۳۴۳ با آقای علی امکانی (خوانده دعوی) عقد نکاح منقطع منعقد نموده ایم که ثمره آن تعداد۱ فرزند پسر به نام‌ پرهام می‌باشد.

با توجه به اینکه تاکنون عقد نکاح مذکور به ثبت نرسیده و ثبت واقعه نکاح برای صدور شناسنامه فرزندان و درج نام آنان در شناسنامه والدین الزامی است، تقاضای صدور حکم محکومیت خوانده به ثبت عقد نکاح منقطع با شرایط و مدت مندرج در عقدنامه مذکور به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی در حق این جانبه مورد استدعاست.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل خانواده با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.5/5 - (4 امتیاز)