برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟

درخواست طلاق تقاضانامه ای است که توسط زوج، زوجه یا زوجین به دادگاه خانواده تقدیم می شود و بر طبق دعوای طلاق طرح می شود. طلاق یکی از شیوه های انحلال نکاح دائم است که به معنای پایان یافتن ارادی رابطه زناشویی میان زن و شوهر است. از نظر قانونی طلاق به انواع گوناگونی از قبیل رجعی و بائن تقسیم می شود. همچنین از جهات دیگری طلاق به توافقی و غیرتوافقی تقسیم می شود. قانونگذار در قانون حمایت خانواده ، قواعد و تشریفات مربوط به انجام طلاق را تعیین نموده است.

مطابق با قانون حمایت خانواده رسیدگی به درخواست طلاق در صلاحیت دادگاه های خانواده می باشد. بر اساس ماده 24 قانون مذکور ثبت طلاق می بایست در دفاتر رسمی و پس از صدور گواهی عدم سازش صورت پذیرد. در واقع شرط اصلی برای انجام تشریفات قانونی طلاق این است که دادگاه خانواده، در نتیجه رسیدگی به درخواست طلاق، گواهی عدم سازش را صادر نماید. در ادامه مراحل تنظیم دادخواست طلاق و دریافت گواهی عدم سازش قانون حمایت خانواده را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

شرایط درخواست طلاق در دادگاه خانواده

درخواست طلاق باید در قالب فرم خاصی تحت عنوان دادخواست، تنظیم شده و به دفتر دادگاه خانواده تقدیم شود. دادخواست می بایست در دو نسخه تنظیم شده و دربردارنده موارد زیر باشد:

  • نام، نام خانوادگی، نشانی محل اقامت و سایر مشخصات هویتی خواهان دعوی (زوج یا زوجه)
  • نام، نام خانوادگی، نشانی محل اقامت و سایر مشخصات هویتی خوانده دعوی (زوج یا زوجه)
  • مشخصات وکیل و مدرک ثابت کننده وکالت او (در صورتی که درخواست طلاق توسط وکیل به دادگاه تقدیم شده باشد.)
  • موضوع دادخواست و قید نمودن عنوان تقاضای صدور گواهی عدم سازش در موضوع دادخواست.
  • شرح دادخواست؛ در این بخش باید دلایل خواهان برای جدا شدن از همسر خویش از جمله اعتیاد یا عسر حرج بیان گردد.
  • ادله و مستندات پرونده؛ در این بخش مواردی باید قید گردد که به عنوان دلیل در دادگاه مورد استناد قرار می گیرد. برای مثال می توان به شهادت شهود، اقرار خوانده و گواهی پزشکی قانونی استناد کرد.

برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟

شیوه رسیدگی به درخواست طلاق در دادگاه خانواده

پس از وصول درخواست طلاق به دفتر دادگاه خانواده و احراز تکمیل بودن پرونده توسط مدیر دفتر، موضوع به اطلاع قاضی می رسد. دادگاه خانواده با حضور یک نفر قاضی مرد به عنوان رئیس دادگاه و یک نفر قاضی زن مشاور تشکیل می گردد.

تصمیم گیرنده نهایی در خصوص درخواست طلاق، قاضی مرد است. لکن نظر قاضی زن نیز می باید در رای دادگاه قید گردد. در صورتی که قاضی مرد با نظر قاضی زن مغایر باشد، می بایست در ذیل رای، نظر قاضی زن را به صورت مستند و مستدل رد نماید.

پس از بررسی اولیه پرونده توسط قاضی دادگاه، دستور تشکیل وقت رسیدگی صادر می شود. سپس مدیر دفتر وقت رسیدگی مناسبی تعیین می کند و آن را طی ابلاغیه های جداگانه برای زوجین و وکلای آنان ارسال می کند. طرفین در وقت رسیدگی در شعبه دادگاه حضور پیدا کرده و موضوع مورد بررسی قرار می گیرد.

قاضی دادگاه خانواده نخست تلاش می کند زوجین را از طلاق منصرف کند. همچنین در موارد غیر طلاق توافقی، قاضی دادگاه می بایست موضوع را به مراکز مشاوره زیر نظر قوه قضاییه ارجاع دهد. علاوه بر این ممکن است قاضی موضوع را به داوری ارجاع دهد. در این صورت هرکدام از زوجین می بایست حداقل یک نفر را به عنوان داور معرفی نماید.

نحوه درخواست طلاق

به طور کلی درخواست طلاق به سه روش امکانپذیراست. یعنی طلاق ممکن است به درخواست زوج، زوجه یا توافقی صورت گیرد که هر کدام از آنها دارای شرایط و تشریفات خاص خود می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.

1- نحوه درخواست طلاق از مرد :

مطابق با مقررات قانون مدنی حق طلاق با مرد است و مرد هر زمان اراده کند بدون داشتن دلیل خاصی می تواند با در دست داشتن مدارک شناسایی و اصل عقدنامه و کپی مصدق آن به یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و در آن جا دادخواست طلاق را تنظیم و ثبت نماید. توجه داشته باشید که درست است حق طلاق با مرد است ولی مرد مکلف است حقوق مالی زوجه را حین اجرای صیغه طلاق پرداخت نماید.

پرونده های طلاق از طرف مرد دارای سه مرحله ( بدوی ، تجدیدنظر ، فرجام خواهی ) می باشد و اگر زوجه به رای صادره در هر مرحله ای معترض باشد می تواند به رای اعتراض نماید بنابراین مدت زمان طلاق با اعتراض زوجه طولانی تر خواهد شد.

2- نحوه درخواست طلاق از طرف زن :

ثبت و درخواست طلاق از طرف زن نیز مانند مرد می باشد و زن می تواند با در دست داشتن مدارک شناسایی و اصل عقدنامه و کپی مصدق آن به یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و در آن جا دادخواست طلاق را تنظیم و ثبت نماید. ولی فرقی که با طلاق از طرف مرد وجود دارد این است که زن برای طلاق باید دلایل و مدارک محکمه پسندی را به دادگاه ارائه نماید. مانند تحقق شروط ضمن عقد نکاح یا اثبات عسر و حرج.

اگر زوجه نتواند عسر و حرج خود را دادگاه به اثبات برساند باید رضایت شوهر را برای طلاق جلب نماید که در این مواقع با بخشیدن مهریه می تواند رضایت شوهر را جلب نماید.

پرونده های طلاق از طرف زن  نیز دارای سه مرحله ( بدوی ، تجدیدنظر ، فرجام خواهی ) می باشد. یعنی زوج می تواند در هر مرحله به رای صادره اعتراض نماید وبا اعتراض مرد مدت زمان طلاق طولانی تر خواهد شد.

برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟

3- نحوه درخواست طلاق توافقی :

طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیداست، طلاقی هست که در آن هم زن و هم مرد هر دو خواهان طلاق و جدایی هستند. در حال حاضر برای طلاق توافقی زوجین باید در سامانه تصمیم ثبت نام نمایند و پس از گذراندن جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق نسبت به ثبت دادخواست طلاق توافقی اقدام نمایند. در طلاق توافقی نیز نیازی به ارائه دلیل نیست و توافق زوجین برای طلاق کافیست که در این صورت دادگاه مکلف به صدور حکم طلاق می‌باشد.

صدور رای طلاق و اجرای آن

چنانچه در نتیجه رسیدگی به درخواست طلاق، دادگاه خانواده وقوع جدایی میان زوجین را شرعی و قانونی بداند، گواهی عدم سازش را صادر خواهد کرد. زوجین ظرف سه ماه از زمان ابلاغ گواهی عدم سازش می توانند در یکی از دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حضور پیدا کنند. پس از حضور زوج می بایست صیغه طلاق را جاری کند و صورتجلسه اجرای طلاق به امضای سردفتر، شهود و زوجین برسد.

درصورتی که زوجه وکالت بلاعزل در طلاق داشته باشد، به حضور زوج برای جاری ساختن صیغه طلاق نیازی نیست و بدون حضور او نیز می توان صیغه طلاق را جاری ساخت. همچنین اگر زوج به دلایلی مثل زندانی بودن یا مسافرت نتواند در دفترخانه ازدواج و طلاق حضور پیدا کند، به دستور دادگاه سردفتر اسناد رسمی به نمایندگی از زوجه صیغه طلاق را جاری می سازد و آن را در دفتر مخصوص ثبت می نماید.

جهت مشاوره حقوقی با وکلا و کارشناسان ما با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.1/5 - (12 امتیاز)