جرم توهین و فحاشی چیست؟

جرم توهین و فحاشی ، توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ ركیك، یا نسبت دادن یک امر وهن آور به شخصی بوده به نحوی که عرفا به خفیف شدن و کسر شان وی منتهی گردد. امروزه انواع شیوه های ارتکاب جرم توهین و فحاشی در قوانین جزایی ایران مورد جرم انگاری قرار گرفته است. در شرع اسلام نیز مجازات های حدی خاصی برای رفتارهایی چون سب النبی و قذف در زمینه توهین و فحاشی به مقدسات اسلام و افراد جامعه، تعیین گردیده است.

علاوه بر این بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی هرگونه فحاشی و توهین به امام خمینی (ره) بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی و مقام رهبری به عنوان دو جرم سیاسی مورد جرم انگاری قرار گرفته است. در این نوشتار ضمن بررسی ارکان تشکیل دهنده جرم توهین و فحاشی ، نحوه شکایت از مجرم و مجازات او را از نظر حقوقی مورد بررسی قرار می دهیم.

مجازات جرم توهین و فحاشی در قانون جدید

مجازات جرم توهین و فحاشی در قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری دستخوش تغییراتی گردیده است. مطابق ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس های تعزیری جرم توهین و فحاشی، جرم توهین موضوع ماده ۶۰۸  به جزای نقدی ۶ تا ۲۴ میلیون تومان تغییریافته است، اما مجازات توهین مشدد ۴۵ تا سه ماه حبس، ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و دو میلیون ریال تا ۲۵ میلیون ریال وجه نقدی می باشد.

جرم توهین و فحاشی
جرم توهین و فحاشی

 انواع جرم فحاشی

انواع جرم فحاشی و توهین عبارتند از :

  1. جرم توهین و فحاشی ساده ؛ این جرم موضوع ماده 608 بخش تعزیرات قانونی مجازات اسلامی مصوب سال 1375 می باشد. به موجب ماده مذکور جرم توهین و فحاشی عبارت از این است که کسی نسبت به دیگران ناسزا یا الفاظ رکیک و فحش دهد و رفتار او مصداق جرم قذف نباشد. قذف جرمی حدی و به معنای نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر است. مانند این که کسی به دیگری بگوید تو با فلان زنا کرده ای. به تصریح ماده مذکور جرم توهین و فحاشی هنگامی تحقق می یابد که جرم قذف محقق نشده باشد.
  2. جرم فحاشی یا توهین به مامورین دولتی ؛ به موجب ماده 609 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی هرکس در حین انجام وظیفه یا به واسطه آن به یکی از مامورین دولتی توهین یا فحاشی کند به مجازات سه تا شش ماه حبس تعزیری و یا 74 ضربه شلاق محکوم می گردد.
  3. سب النبی، همانطور که اشاره شد یکی از جرایم مربوط به جرم فحاشی سب النبی یا توهین به مقدسات اسلام می باشد. طبق ماده 262 قانون مجازات اسلامی هرکس به پیامبر اسلام (ص) و سایر ائمه و مقدسات اسلامی توهین نماید به مجازات اعدام محکوم می گردد.
  4. توهین و فحاشی به امام خمینی و مقام رهبری ؛ مطابق با ماده 514 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی هرکس به هر نحو به شخص امام خمینی(ره) و مقام رهبری جمهوری اسلامی ایران توهین نماید به مجازات شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
  5. توهین به مقامات دولتی حین انجام وظیفه و با توجه به سمت آنها مطابق ماده 609 قانون مجازات اسلامی 3 تا 6 ماه حبس می باشد.
  6. توهین به مقامات سیاسی خارجی مطابق ماده 517 قانون مجازات اسلامی که مجازات آن 1 تا 3 ماه حبس می باشد.
  7. توهین به مقدسات و انبیاء و ائمه و حضرت فاطمه مطابق ماده 513 قانون مجازات اسلامی 1 تا 5 سال حبس می باشد.
  8. جرم افتراء؛ یکی از مصادیق جرم فحاشی و توهین به دیگران جرم افتراء موضوع ماده 699 قانون می باشد. هرکس اقداماتی را به قصد متهم ساختن شخص دیگر به یکی از جرایم قابل مجازات انجام دهد، ممکن است به سه ماه تا یک سال حبس تعزیری محکوم شود.

شیوه رسیدگی و صدور حکم جرم توهین و فحاشی

رسیدگی به اغلب جرایم مرتبط با جرم توهین و فحاشی در صلاحیت محاکم دادگستری کیفری می باشد. تحقیقات مقدماتی در مورد این جرایم اصولاً در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستانی که جرم در آن واقع شده است، صورت می پذیرد. مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری تحقیقات مقدماتی در خصوص موضوع به دستور دادستان شهرستان انجام می گیرد. پس از شروع تحقیقات دادستان پرونده را به ترتیب به یکی از دادیاران یا بازپرسان دادسرا ارجاع می دهد.

پس از بررسی و تحقیقات اولیه نسبت به موضوع در دادسرای عمومی و انقلاب، در صورتی که مقام قضایی بر این نظر باشد که جرم توسط متهم ارتکاب یافته است، ضمن صدور کیفرخواست و قرار جلب به دادرسی پرونده را به دادگاه کیفری صالح ارسال می نمایند.

دادگاه کیفری صالح با توجه به این که مجازات جرم انتسابی چیست متفاوت است. برای مثال با توجه به این که مجازات جرم سب النبی اعدام است، رسیدگی به اتهام سب النبی در صلاحیت دادگاه کیفری 1 خواهد بود. دادگاه کیفری یک اصولاً با حضور سه قاضی به موضوع رسیدگی می کند.

در صورتی که جرم مورد بررسی مستوجب مجازات های سبک مثل حبس های کوتاه مدت باشد، رسیدگی به اتهام در صلاحیت دادگاه کیفری 2 می باشد. دادگاه کیفری دو با حضور یک قاضی تشکیل شده و به موضوع رسیدگی می کند.

دادگاه کیفری صالح پس از انجام بررسی های لازم و شنیدن اظهارات شاکی و متهم، ختم دادرسی را اعلام می کند. پس از اعلام ختم دادرسی دادگاه کیفری به صورت فوری و در صورت عدم امکان حداکثر ظرف مدت یک هفته مبادرت به صدور رای می نماید.

جرم توهین و فحاشی
جرم توهین و فحاشی

نکات حقوقی جرم توهین و فحاشی

  • مطابق ماده 104 قانون کاهش مجازات اسلامی جرم توهین و فحاشی از زمره جرایم قابل گذشت می باشد و با گذشت شاکی تعقیب جرم متوقف میشود.
  • توهین ممکن است به صورت توهین ساده یا توهین مشدد رخ دهد که قانونگذار برای هر کدام مجازات جداگانه ای در نظر گرفته است.

اثبات جرم توهین و فحاشی

اثبات جرم توهین و فحاشی منوط به ارائه دلایل می باشد. مهم ترین روشهای اثبات جرم توهین و فحاشی در قانون مجازات اسلامی، اقرار مرتکب جرم، شهادت شهود ( دو فرد عاقل و بالغ ) ، علم قاضی و قسامه و سوگند می باشد. بهترین روش برای اثبات جرم توهین شهادت شهودی می باشد که در صحنه وقوع جرم حضور داشته اند.

چه الفاظی توهین محسوب می شود؟

مطابق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ ركیك توهین، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا پنجاه هزار تا یك میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.

جرم توهین و فحاشی معمولا به صورت فعل مثبت به صورت گفتار یا نوشته یا اشاره دست یا چشم مانند استفاده از الفاظ بی‌ادبانه، هل دادن دیگران به‌ جهت تحقیر شخصیت آن‌ها ، ریختن آب دهان به سمت دیگران، کشیدن لباس انسان‌ها به قصد توهین از مصادیق جرم توهین محسوب می‌شود.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.

2.3/5 - (18 امتیاز)