جرم قذف چیست؟

جرم قذف به معنای نسبت و تهمت ناروای زنا یا لواط به دیگری می باشد. جرم قذف طبق قانون در زمره جرایم حدی می باشد که مجازات آن 80 ضربه شلاق حدی می باشد. بنابراین حسب ماده 245 قانون مجازات اسلامی قذف عبارت است از نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر می باشد.

جرم قذف زمانی محقق می شود که فردی با بیان و معنای اینکه تو مرتکب عمل لواط یا زنا شده ای تهمت ناروا به شخص دیگر بزند. عمل قذف باید روشن و بدون ابهام باشد و نسبت دهنده به معنای لفظ آگاه و قصد انتساب داشته باشد.

 مجازات جرم قذف

جرم قذف دارای مجازات حدی می باشد که میزان مجازات آن در شرع  و قانون تعیین شده است و قاضی در تعیین میزان مجازات اختیاری ندارد و موظف است در صورت تحقق جرم، مجازات قذف را بر مرتکب جرم اعمال نماید.

حسب ماده 250  قانون مجازات اسلامی هر گاه شخصی، عمل زنا یا لواط را به شخص دیگری نسبت دهد، به ۸۰ ضربه شلاق حدی محکوم خواهد شد.

بیشتر بخوانید : وکیل متخصص دعاوی کیفری

در چه مواردی جرم دارای قذف مجازات تعزیری می باشد؟

در بعضی موارد مجازات قذف اجرا نمی شود و به جای آن شلاق تعزیری سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق در نظر گرفته می شود که عبارتند از :

  • چنانچه پدری فرزندش را قذف کند، مستوجب حد قذف نیست ولی به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود.
  • هرگاه کسی زنا یا لواطی که موجب حد نیست مانند زنا یا لواط در حال اکراه یا عدم بلوغ را به دیگری نسبت دهد به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود.
  • در شرایطی که دو نفر یکدیگر را قذف کنند، خواه قذف آنها مانند هم باشد یا متفاوت باشد، حد قذف از هر دوی آنها ساقط می شود ولی به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می شوند.

جرم قذف

ارکان و شرایط تحقق جرم قذف

1- یکی از شرایط تحقق جرم قذف این است که مقذوف (قذف شونده) در هنگام قذف مسلمان، عاقل، معین، بالغ، و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد.

بنابراین، اگر قذف نسبت به یک شخص نابالغ یا مجنون یا غیر مسلمان صورت بگیرد مجازات حد قذف اعمال نمیشود. ولی مرتکب جرم به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش محکوم می شود.

2- در جرم قذف نسبت دادن زنا یا لواط به دیگری باید صریح باشد و مرتکب جرم به معانی و مفاهیم الفاظی که ادا میکند آگاه باشد اگرچه مقذوف یا مخاطب در حین قذف از مفاد آن آگاه نباشد.

در صورتی که قذف یا تهمت رابطه زنا یا لواط از طریق شهادت یا علم قاضی ثابت شده باشد و یا اینکه مقذوف تصدیق کند که این چنین بوده است ، اجرای حد قذف امکان‌پذیر نیست و قاذف به مجازات قذف محکوم نمی شود.

در چه مواردی حد قذف ساقط می شود؟

  1. در صورتی که مقذوف (قذف شونده)، قاذف را تصديق نمايد یعنی قذف شونده نسبت زنا یا لواط را برای خود تصدیق کند.
  2. در صورتی که قذف از طریق شهادت یا علم قاضی ثابت شود.
  3. در صورتی که قذف شونده و یا وراث وی، قذف کننده را گذشت کند. لازم به ذکر است که این جرم از زمره جرایم قابل گذشت می باشد و با گذشت شاکی پرونده مختومه می شود.
  4. در صورتی که مردی زنش را پس از قذف به زنا لعان کند.
  5. در صورتی که دو شخص همدیگر را قذف کنند حد قذف از هر دوی آنها ساقط می شود.

آیا جرم قذف قابل گذشت است؟

بله ، مطابق ماده 255 قانون مجازات اسلامی جرم قذف حق الناس و از زمره جرایم قابل گذشت می باشد و قذف شونده باید تعقیب و اجرای مجازات را درخواست نماید. اگر شاکی (مقذوف) در هر مرحله ای از رسیدگی از شکایت و اقامه دعوا منصرف  و اعلام گذشت نماید تعقیب و اجرای مجازات موقوف خواهد شد.

نحوه شکایت و رسیدگی به جرم قذف

برای شکایت ازجرم قذف شاکی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و نسبت به ثبت شکواییه اقدام نماید. پس از ثبت شکایت ، پرونده به دادسرا  جهت رسیدگی مقدماتی ارجاع می شود.

در صورتی که شاکی ادله و مدارک محکمی مبنی بر اثبات جرم قذف داشته باشد قرار جلب به دادرسی توسط بازپرس صادر و پرونده به دادگاه کیفری 2 جهت صدور رای ارجاع می شود.

در صورتی که شاکی ادله کافی و محکمه پسندی  برای اثبات جرم قذف نداشته باشد دادسرا نسبت به صدور قرار منع تعقیب اقدام می کند که این قرار ظرف مهلت 20 روزه قابل اعتراض در دادگاه کیفری می باشد.

جرم قذف چیست

نمونه آراء قضایی در خصوص جرم قذف

  • رسیدگی به بزه توهین و قذف از طریق ارسال پیامک در صلاحیت دادگاه محل دریافت پیامک است.
  • یکی از شرایط اجرای حد قذف، عفیف بودن شاکی است، لذا سابقه محکومیت قذف شونده به بزه منافی عفت، مانع از اجرای حد است.
  • اگر مردی به ناروا نسبت باکره نبودن را به زنی بدهد، طبق مادۀ 608 قانون مجازات اسلامی به جرم فحاشی مجازات می‎شود و عمل وی قذف محسوب نمی‎شود.

سوالات مرتبط

در چه مواردی مجازات قذف کننده اعدام است؟

  1. در صورتی که کسی پیامبر اعظم یا هر یک از انبیاء عظام را دشنام دهد یا قذف کند ساب النبی است. قذف هر یک از ائمه معصومین و یا حضرت زهرا یا دشنام به ایشان در حکم ساب النبی است و مرتکب جرم به اعدام محکوم می‌گردد.
  2. اگر کسی سه بار مرتکب قذف شود و هر بار برای آن حد بخورد در بار چهارم اعدام خواهد شد.

آیا حد قذف به ارث می رسد؟

در صورتی که مقذوف فوت کند و قبل از فوت، حد قذف برای قاذف اجرا نشده باشد حد قذف به همه ورثه به غير از همسر منتقل ميگردد و هريک از ورثه ميتوانند تعقيب و اجرای آن را مطالبه كند هر چند ديگران گذشت كرده باشند.

دلایل اثباتی جرم قذف چیست؟

مهم ترین دلایل برای اثبات جرم قذف طبق قانون مجازات اسلامی دوبار اقرار نزد قاضی، شهادت دو مرد عادل و علم قاضی می باشد.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.

2.1/5 - (47 امتیاز)