آیا محرومیت از ارث به موجب قانون امکانپذیر است؟

نوشته پیش رو توسط وکیل ملکی در خصوص محرومیت از ارث و محرومیت از ارث به موجب قانون برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. تمام افراد تا زمانی که زنده و در قید حیات هستند می توانند هر گونه دخل و تصرف در اموال خود را داشته باشند، زیرا مالک تمام اموال خود می باشند.

لذا می توانند هر تصمیمی را برای اموالشان بگیرند. اینکه آیا آن اموال  را به کسی صلح کند یا هبه نماید و یا حتی آنها را رها کرده و تلف کنند در حیطه اختیارات خود فرد زنده است.

اگر شخصی بخواهد در خصوص اموالش برای بعد از مرگش تصمیم گیری نماید تنها در قالب حقوقی وصیت می تواند تعیین تکلیف کند. فردی که فوت می شود اگر تا قبل از فوتش برای مال و اموالش تصمیمی را نگرفته باشد فقط تنها برای میزان خاص و مشخصی می تواند برای اموال خود وصیت کند.

به عبارتی دیگر فرد متوفی در صورتیکه وصیت نامه ای از خود به جای گذاشته باشد در ان وصت نامه تنها می تواند نسبت به یک سوم اموالش وصیت نماید و وصیت نسبت به یک سوم نافذ است و اگر وصیت نسبت به مازاد یک سوم باشد فقط با قبول ورثه نافذ است.

قواعد و قوانین ارث جزء قوانین امری است و سرپیچی از آن جایز نیست. اگر فردی یکی از فرزندان خود را از ارث محروم کند به موجب قانون این وصیت نامه باطل است و می توان ابطال وصیتنامه  را خواست.

در بحث محرومیت از ارث مطابق ماده 837 قانون مدنی اگر شخصی بر حسب وصیت خود یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند وصیت وی نافذ نیست و قابل قبول نخواهد بود. لذا محرومیت از ارث طبق ماده فوق تا ثلث اموال وصیت نافذ است و درست به حساب می آید اما محرومیت ارث از کل اموال قابل قبول نبوده و نافذ نیست.

محرومیت از ارث

آیا می‌توان فرزند و زن خود را از ارث محروم کرد؟

خیر محرومیت از ارث به موجب قانون امکانپذیر نیست. مطابق ماده ۸۳۷ قانون مدنی هیچ شخصی نمی‌تواند وراث خود را از ارث محروم کند. اشخاص در زمان حیات حق هر گونه تصرفی در اموال خود را دارا می باشند. مثلا میتوانند اموال خود را  به زن یا هر یک از فرزندان خود صلح یا هبه کنند.

ولی شخص نمی تواند در قالب وصیت برای همه اموال خود تصمیم گیری نماید. مثلا وصیت کند که همه اموال به فلان فرزندم برسد یا بخشی را از ارث محروم کند مثلا فلان فرزندم از ارث محروم شود زیرا وصیت به کل اموال نافذ نیست و وصیت تنها تا سقف یک سوم اموال موصی یا وصیت کننده صحیح است. همچنین به موجب ماده 837 قانون مدنی هیچ شخصی نمی‌تواند وراث خود را از ارث محروم کند زیرا قواعد ارث جزو قواعد آمره است و خلاف آن نمیتوان تصمیم گرفت.

موارد محرومیت از ارث در قانون مدنی چیست؟

1 – قتل : چنانچه شخصی مورث خود را به قتل برسد از ارث محروم می‌شود. به عنوان مثال اگر پسری پدر خود را به قتل برساند ارث به وی تعلق نمی گیرد.

2 – کفر : مطابق قانون کافر از مسلمان ارث نمی‌برد. ولی اگر کافر بمیرد و یکی از وراث او مسلمان باشد، تمام اموالش به او می رسد.

3 – والد الزنا : فرزندی که حاصل یک رابطه نامشروع باشد و ولد الزنا باشد، از والدین خود ارث نمی‌برد. جهت اطلاعات بیشتر در خصوص ارث فرزند نامشروع می توانید بر روی مقاله کیلیک نمائید.

4 – لعان : در صورتی که که میان زن و شوهری لعان صورت بگیرد و یکی از آنها در مدت زمان عده بمیرد؛ در اینصورت هر کدام که زنده بماند از شخص متوفی ارث نمی‌برد.

جهت مشاوره حقوقی در خصوص محرومیت از ارث با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.7/5 - (3 امتیاز)