تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها

نوشته پیش رو توسط وکیل ملکی در خصوص تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها و نحوه تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها برای آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. در صورتی که اجاره نامه تنظیمی مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال 1356 باشد و موجر نسبت به طرح دعوای تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها به علت تخلف از قرارداد اقدام نماید، پس از اثبات تخلف مستأجر دادگاه نسبت به صدور حکم تخلیه اقدام می نماید و حق کسب و پیشه مستأجر ساقط می شود.

مستند قانونی تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها  بند 9 ماده 14 قانون 56 می باشد. مطابق بند 9 ماده 14 قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 ” در صورتی که مستاجر در مهلت مقرر در ماده 6 این قانون از پرداخت مال الاجاره یا اجرت المثل خوداری نموده و با ابلاغ اخطار دفترخانه تنظیم کننده سند اجاره یا اظهارنامه ظرف 10 روز قسط یا اقساط عقب افتاده را نپردازد، در این صورت اگر اجاره نامه به صورت سند رسمی باشد موجر می تواند از دفترخانه  تنظیم کننده سند یا اجرای ثبت تقاضای صدور اجرائیه بر تخلیه و  وصول اجاره بها را درخواست نماید.”

“هر گاه اجاره نامه به صورت سند عادی تنظیم شده باشد و یا اصلا اجاره نامه ای تنظیم نشده باشد، موجر می تواند برای تخلیه عین مستاجره و وصول اجاره بها به دادگاه مراجعه کند. در موارد فوق هر گاه مستاجر قبل از صدور حکم دادکاه اضافه بر اجاره بهای معوقه صدی بیست آن را به نفع موجر در صندوق دادگستری پرداخت نماید حکم به تخلیه صادر نمی شود.”

و حق استفاده از این ارفاق قانونی فقط یک بار می باشد و حکم دادگاه در این خصوص قطعی است. تبصره ماده 14 ” در صورتی که مستاجر، دو بار ظرف یک سال، در اثر اخطار یا ارسال نامه مذکور در بند 9 این ماده اقدام به پرداخت اجاره بها کرده باشد و برای بار سوم، اجاره بها را در موعد مقرر به موجر نپردازد، موجر می تواند با تقدیم دادخواست، مستقیما درخواست تخلیه عین مستاجره را بنماید و حکم دادگاه در این مورد قطعی است.” در ادامه نوشته با مراحل و شرایط تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها  با ما همراه باشید.

تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها
تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها

تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها در اجرا ی ثبت

در اجاره نامه های رسمی ارسال اخطاریه توسط دفترخانه تنظیم کننده سند به مستاجر ضروری است، چنانچه شرایط شکلی و ماهوی در ابلاغ  رعایت نشده باشد، در اینصورت حق تخلیه برای موجر ایجاد نمی شود.

در صورت رسمی بودن سند اجاره موجر می تواند از دفترخانه یا اجرای ثبت صدور اجرائیه دایر به تخلیه محل و وصول اجاره بها را درخواست نماید و اختیار مراجعه به دفاتر اسناد رسمی یا اجرای ثبت، مانع  طرح دعوا در دادگاه و طرح دعوی تخلیه نیست.

تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها در اجاره های عادی یا شفاهی

چنانچه اجاره نامه تنظیم شده به صورت عادی یا شفاهی باشد ارسال اظهارنامه توسط موجر ضروری است، بنابراین، موجر بدوا باید با ارسال اظهارنامه دایر بر پرداخت اجاره بها اقدام نماید. چنانچه مستاجر ظرف مدت 10روز  نسبت به پرداخت اجاره بها اقدام ننماید، موجر حق درخواست تخلیه را خواهد داشت.

اگر اجاره نامه تنظیمی به صورت عادی باشد یا اصلا اجاره نامه ای در بین نباشد، در اینصورت، موجر تنها می تواند برای تخلیه مورد اجاره و وصول اجاره بها به دادگاه مراجعه نماید و با طرح دعوی نسبت به تخلیه و مطالبه اجاره بها اقدام نماید.

چنانجه مستاجر پس از صدور اجرائیه و قبل از تخلیه، اجور معوقه را پرداخت نماید، در این صورت قبل از صدور حکم دادگاه می تواند ضمن پرداخت اجاره بهای عقب افتاده معادل صدی بیست آن را به نفع موجر در صندوق دادگستری پرداخت نماید دادگاه نمی تواند حکم به تخلیه صادر کند.

این حق که به موجب قانون برای مستاجر و علیه موجر ایجاد شده فقط محدود به این قسمت از بند 9 ماده 4  قانون 1356 است و مستاجر مطابق قانون فقط می تواند از این ارفاق استفاده کند. این حق که برای مستاجر ایجاد شده فقط قبل از صدور رای بدوی می باشد و با صدور رای بدوی این امتیاز از بین می رود.

در صورتی که مستاجر دو بار ظرف یک سال، در اثر اخطار یا ارسال نامه مذکور در بند 9 این ماده اقدام به پرداخت اجاره بها کرده باشد و برای بار سوم، اجاره بها را در موعد مقرر به موجر نپردازد، موجر می تواند تقاضای تخلیه عین مستاجره را از دادگاه بخواهد و حکم دادگاه در این خصوص قطعی است و مستأجر مستحق ارفاق نمی باشد. مطابق مقررات قانون ۱۳۵۶ حق کسب و پیشه مستأجر به دلیل عدم پرداخت اجاره بها، ساقط می‌شود.

منبع : ثبوت و اثبات قانون روابط موجر و مستاجر مولف آقای محمد رضا فلاح

جهت مشاوره حقوقی با وکیل در زمینه نحوه طرح دعوی تخلیه سرقفلی به دلیل عدم پرداخت اجاره بها با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل دادگستری

5/5 - (1 امتیاز)