موانع مشروع برای عدم تمکین

در نوشته پیش رو که توسط وکیل خانواده تنظیم گردیده است به بررسی موانع مشروع برای عدم تمکین و اینکه اگر موانع مشروع برای عدم تمکین وجود داشته باشد آیا زن مستحق نفقه است یا خیر پرداخته خواهد شد.

تمکین در اصطلاح حقوقی به معنی اطاعت کردن زن در انجام وظایف زناشویی و سکونت زن در منزل مشترک است. تمکین اعم است از عام و خاص. در برخی موارد زوجه می تواند از تمکین در برابر زوج امتناع نماید که امتناع او مسقط حق نفقه زن نخواهد بود و از لحاظ حقوقی ناشزه محسوب نمی شود.

1 – مطابق ماده 1115 قانون مدنی  اگر بودن زن و شوهر در یک منزل مشترک متضمن خوف ضرر بدنی، مالی یا شرافتی برای زوجه باشد زوجه می تواند منزل جداگانه اختیار کند در صورت اثبات ضرر  دادگاه حکم به بازگشت زن به منزل شوهر را نمی دهد و  تا زمانی که زن در بازگشتن به منزل معذور باشد، نفقه زن بر عهده شوهرش می باشد.

بنابراین، یکی از موانع مشروع برای عدم تمکین زمانی است که بودن زن در خانه شوهر جسم یا مال یا آبروی زن را به خطر بیاندازد، در این صورت زوجه می تواند مسکن علیحده انتخاب نماید و منزل شوهر را ترک کند. ضرر مزبور می تواند علل مختلفی داشته باشد که ممکن است ناشی از شرایط پیرامونی یا فیزیکی باشد مثل قدیمی بودن ساختمان یا احتمال ریزش آن و یا ممکن است ناظر به رفتار شوهر یا رفتار ناشایست شوهر باشد.

2 – در صورتی که شوهر منزل مناسب با وضعیت زن برای سکونت پیدا نکند در این صورت زن می تواند از رفتن به خانه شوهرش امتناع نماید.

3 – مطابق ماده 1127 قانون مدنی در صورت ابتلای شوهر به امراض مقاربتی و جنسی، زن حق دارد که از نزدیکی با او امتناع نماید و امتناع مذکور مانع از حق نفقه  زن نخواهد بود.

بیماری مقاربتی بیماری است که به واسطه تماس جنسی بین افراد منتقل می گردد؛ مثل بیماری ایدز که از طریق مقاربت قابلیت انتقال را دارد و با توجه به اینکه بیماری ها  به صورت معمول درمان پذیر نمی باشد و منجر به مرگ می گردد زوجه حق دارد که برای حفظ جان خود از تمکین امتناع نماید.

4 – در صورتی که زن بیمار باشد و نزدیکی جنسی با شوهر توسط پزشک منع شود و یا  در مدت عادت زنانگی باشد زن می تواند از نزدیکی خودداری نماید. مثل بیماری هایی همچون رتق، قرن و ضعف جسمانی زوجه و به طور کلی هرگونه مرضی که موجب ورود ضرر به زوجه در صورت وقوع نزدیکی می شود یا سبب تشدید بیماری می شود که عادتا قابل تحمل نیست.

5 – مطابق ماده 1108 قانون مدنی در موردی که زوجه باکره است و مهریه او عندالمطالبه ( حال ) می باشد و برای پرداخت آن مدتی مقرر نشده باشد زن می تواند تمکین را منوط به دریافت مهریه نماید و این امتناع مسقط حق نفقه نمی باشد که اصطلاحا به این امتیاز ” حق حبس ” می گویند.

بنابراین، در موارد فوق الذکر زن می تواند از تمکین امتناع نماید و امتناع وی از موجبات اسقاط حق نفقه زوجه نخواهد بود.

در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل دادگستری

5/5 - (2 امتیاز)