جرم فروش مال توقیفی

جرم فروش مال توقیفی ، اگر شخصی با علم و آگاهی از اینکه اموالی از سمت دادگاه یا شخص صلاحیت دار توقیف شده باشد، بدون اجازه قانون دخل و تصرفی در آن اموال نماید که منافی با توقیف اموال باشد ، طبق قانون مرتکب جرم فروش مال توقیفی می شود و به مجازاتی که قانون وضع کرده است محکوم می گردد.

بیشتر بخوانید: وکیل کیفری

مجازات جرم فروش مال توقیفی

حسب ماده 663 قانون مجازات جرم فروش مال توقیفی ” هر کس عالماً در اشیاء و اموالی که توسط مقامات ذیصلاح توقیف شده است و بدون اجازه دخالت یا تصرفی نماید که منافی با توقیف ‌باشد و لو مداخله‌ کننده یا متصرف مالک آن باشد به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد . “

مجازات فروش مال توقیفی زمانی اعمال می شود که فرد در اشیا و اموالی که توقیف شده است دخل و تصرف نماید مانند فروش مال توقیف شده به فرد دیگری و غیره که مستوجب مجازات است و مجازات فرد مرتکب عبارت است از مجازات حبس از سه ماه تا یک سال می باشد یعنی قاضی می تواند مجازات فرد را از سه ماه یا شش ماه تا یک سال تعیین کند به طوری که کمتر از سه ماه و بیشتر از یکسال نشود.

توقیف اموال چیست؟

توقیف به معنای بازداشت کردن، دستگیری، زندانی، حبس و یا ضبط کردن می باشد. طبق تعریف مذکور این کلمه، توقیف اموال به معنای این است که شخصی که دارای صلاحیت است مالی را بازداشت نگه دارد. به طوری که صاحب مال اجازه استفاده از اموال خود را نداشته باشد.

در حقوق، توقیف زمانی صورت می گیرد که فردی از دادن بدهی خود به شخص دیگر خودداری کند. لذا، خواهان یا شخص متضرر می تواند از دادگاه تقاضای درخواست توقیف اموال فرد را کند. به عبارتی دیگر توقیف اموال به این معناست که طبق حکم دادگاه از طرف فردی که دارای صلاحیت قضایی باشد مالی را بازداشت کرده و بازداشت نگه دارد.

بیشتر بخوانید: کلاهبرداری

انواع توقیف اموال

توقیف اموال به دو بخش تقسیم می شود : توقیف تامینی، توقیف اجرایی

1- توقیف تامینی: همانطور که از معنی کلمه مشخص است توقیف تامینی به توقیفی گفته می شود که برای ایمن کردن مال و به درخواست خود متقاضی صورت می گیرد. فرق بین توقیف تامینی و توقیف اجرایی در زمان درخواست فرد متفاضی مشخص می شود.

2- توقیف اجرایی : در توقیف اجرایی مهلت ده روزه ایی جهت اجرای حکم داده می شود و این توقیف بعد از اتمام ده روز اجرائیه، توسط فرد متقاضی از دادگاه درخواست می شود تا از انتقال اموال مدیون به شخص دیگری جلوگیری شود.

اما امکان آن وجود دارد که فرد بعد از اینکه اموالش از طرف دادگاه توقیف شد این اموال را به فرد دیگری بفروشد که در واقع و قانونا فروش مال توقیف شده کاری غیر قانونی است و جرم محسوب می شود. لذا، طبق قانون مقرر به مجازات حبس محکوم می گردد.

نکاتی در خصوص جرم فروش مال توقیفی

  1. موضوع جرم فروش مال توقیفی ناظر به  تمام اموال اعم از مال منقول و غیرمنقول می باشد زیرا، مبنا و فلسفه تأسیس این ماده دخالت یا تصرف در اموالی می باشد كه مقامهای صلاحیتدار توقیف كرده اند و ارزش اقتصادی مال دارای اهمیت نیست.
  2. رفتار مرتكب در این جرم دخالت یا تصرف می باشد و نوعا فروش و انجام معامله نیز نوعی مداخله محسوب می شود و معامله باید پس از توقیف صورت بگیرد تا جرم محقق شود.
  3. جرم فروش مال توقیف شده از جرایم عمدی محسوب می شود و مرتکب جرم باید از روی علم و به عمد در مال توقیف شده دخالت و تصرف كند. در نتیجه، مرتکب جرم باید از توقیف بودن مال آگاه باشد و جهل به این مسأله موجب عدم تحقق جرم می شود؛ هر چند شخص در تصرف خود عمد داشته باشد.

جهت مشاوره حقوقی با وکیل کیفری با شماره های مندرج در سایت بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

4.5/5 - (6 امتیاز)