مطالبه اجاره معوقه

مطالبه اجاره معوقه، مقاله ی حاضر توسط وکیل ملکی در خصوص مطالبه اجاره معوقه و نحوه مطالبه اجاره معوقه برای آشنایی شما عزیزان  تنظیم گردیده است. عقد اجاره مطابق ماده 466 قانون مدنی عقدی است که به موجب آن مستأجر مالک منافع عین مستأجره می شود. در اصطلاح حقوقی  اجاره کننده را مستأجر و  اجاره دهنده را موجر و مورد اجاره را عین مستأجره می گویند.

یکی از مطالبات قانونی و مهم در عقد اجاره مال الاجاره یا همان اجاره بها است. در صورتی که مستاجر نسبت به پرداخت اجاره بها اقدام نکند، موجر می‌تواند عقد اجاره را فسخ کند و الزام مستاجر به تخلیه ملک را بخواهد و هم چنین اجور معوقه را مطالبه کند.

مستأجر طبق بند سوم ماده 490 قانون مدنی در قبال بهره برداری و استفاده از منافع ملک مورد اجاره باید اجاره بهای مورد اجاره را در مواعدی که بین طرفین تعیین شده است پرداخت کند.

اجاره عقدی است که ممکن است با توافق طرفین به نحو عادی یا رسمی تنظیم گردد. اگر عقد اجاره به صورت عادی تنظیم شده باشد در صورتی که بین طرفین اختلافی بوجود آید دادگاه صالح به رسیدگی است. در صورتی که سند اجاره به صورت رسمی تنظیم شده باشد موجر باید از طریق واحد اجرای اسناد رسمی ثبت اسناد و املاک، اقدام نماید.

مستاجر موظف به پرداخت اجور مستاجره در موعد مقرر می باشد و در صورت تخطی بر اساس قانون مدنی به موجر حق فسخ داده می‌شود و  همچنین می‌تواند مستاجر را ملزم به تخلیه کند و  همچنین علاوه بر مطالبه اجور معوقه، کلیه خسارات ناشی دادرسی را از مستاجر به حکم دادگاه مطالبه کند.

بیشتر بخوانید: تخلیه ملک مسکونی به چه صورت می باشد؟

مطالبه اجاره معوقه
مطالبه اجاره معوقه

نحوه مطالبه اجاره معوقه

در طرح دعوی مطالبه اجور معوقه، مدعی با استناد به قرارداد عقد اجاره فی مابین عیناً همان میزان معین در قرارداد را به عنوان اجاره بهای معوقه و پرداخت نشده تحت عنوان “مطالبه اجور معوقه “و پرداخت نشده که مستأجر تأخیر در پرداخت آنها داشته درخواست می نماید و چون میزان اجاره بهای دریافت نشده بین طرفین معلوم و مشخص است دیگر نیازی به جلب نظر کارشناس برای تعیین اجرت استفاده از مورد اجاره نمی باشد.

زیرا آنچه که مستأجر متعهد به پرداخت گردیده و مستاجر نیز با امضاء آن متعهد به این تعهد در قالب قرارداد منعقده می باشد. لیکن، در مواردی که مدت عقد اجاره منقضی گردیده و مستأجر بدون اجازه موجر به تصرفات خود در مورد اجاره ادامه داده، موجر باید در دعوی مطروحه، دادخواست مطالبه اجرت المثل با رجوع به نظریه کارشناس را از دادگاه تقاضا نماید.

مرجع صالح به رسیدگی به دعوی مطالبه اجور معوقه

دادگاه صالح به رسیدگی برای مطالبه اجور معوقه، بسته به مبلغ اجاره بها حسب مورد قابل طرح در شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی می‌باشد. بنابراین، اگر میزان اجاره بهای مورد مطالبه در دادخواست تا مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف محل وقوع ملک صالح است و اگر میزان اجاره بهای مورد مطالبه بیشتر از مبلغ فوق الذکر باشد دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک صالح به رسیدگی می باشد.

بیشتر بخوانید: اجرت المثل ایام تصرف

هزینه دادرسی مطالبه اجاره معوقه

دعوی مطالبه اجور معوقه از دعاوی مالی محسوب می شود. بنابراین، طبق تعرفه هزینه دادرسی دعاوی مالی و بر اساس میزان خواسته به صورت زیر محاسبه می شود. در مرحله بدوی تا مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال دو و نیم درصد ارزش خواسته می باشد. در مرحله بدوی اگر مبلغ بیش از ۲۰۰ میلیون ریال باشد هزینه دادرسی آن سه و نیم درصد ارزش خواسته می باشد.

نمونه متن دادخواست مطالبه اجور معوقه

خواهان: خانم/ آقای …/ کد ملی: …/ آدرس: …

خوانده: خانم/ آقای …/ کد ملی: …/ آدرس: …

وکیل: خانم/ آقای …/ کد ملی: …/ آدرس: …

خواسته : تقاضای صدور حکم مبنی بر الزام خوانده به پرداخت اجور معوقه به مبلغ … میلیون تومان و خسارات قراردادی به مبلغ … میلیون تومان و همچنین اجرت المثل ایام تصرف روزانه به مبلغ … هزار تومان از تاریخ … فعلا به مبلغ … میلیون تومان (تا زمان تخلیه ملک) بانضمام کلیه خسارات دادرسی (اعم از هزینه دادرسی، حق الوکاله وکیل، خسارت تاخیر تادیه و …) را دارم.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت نماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.4/5 - (8 امتیاز)