مجازات ازاله بکارت چیست؟

مجازات ازاله بکارت ، ازاله بکارت به معنای از بین بردن پرده بکارت یک دوشیزه با اعمالی از قبیل مقاربت جنسی و … به صورت عمدی می باشد. در صورتی که مقاربت و نزدیکی جنسی با رضایت دختر انجام گرفته باشد، از نظر ضمان مدنی چیزی بر عهده مرد ثابت نیست.

اما چنانچه ازاله بکارت غیر همسر، بدون رضایت دختر و با مقاربت جنسی یا وسیله دیگر صورت گرفته باشد به استناد ماده 658 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات این عمل موجب ضمان مهرالمثل است. به عبارت دیگر چنانچه ازاله بکارت بدون رضایت دختر صورت گرفته باشد، مرتکب می بایست مهریه دختر را پرداخت کند.

میزان مهرالمثل مطابق با شرایط جسمی، خانوادگی و اجتماعی دوشیزه ای که بزه دیده واقع شده است تعیین می گردد. ارش البکاره نیز همان مهرالمثل است که مطابق با شرایط فردی و اجتماعی بزه دیده تعیین می شود.

البته بدیهی است در این موارد چنانچه شرایط قانونی زنای به عنف ثابت شود، علاوه بر پرداخت ضمان مهرالمثل، مرتکب به مجازات حدی اعدام نیز محکوم می گردد. در این نوشتار شیوه رسیدگی به نحوه مطالبه خسارت ازاله بکارت در محاکم کیفری و میزان ارش البکاره را مطابق با قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری مورد بررسی قرار می دهیم با وکیل کیفری همراه باشید.

نحوه رسیدگی به پرونده ازاله بکارت در محاکم کیفری

بر اساس ماده 658 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی ازاله بکارت یک جرم بر علیه تمامیت جسمانی دختری است که بدون رضایت، پرده بکارت خود را از دست می دهد. با توجه به این که این جرم از جمله جرایم جنسی و مربوط به روابط نامشروع است، تحقیقات مقدماتی و رسیدگی به آن هر دو در دادگاه کیفری به عمل می آید.

به عبارت دیگر تحقیقات مقدماتی این جرم از صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب خارج است. چنانچه شرایط قانونی برای اثبات زنای به عنف وجود داشته باشد، با توجه به این که مجازات این جرم اعدام است رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد. همچنین باید خاطر نشان شد که حکم زنای به عنف مطابق با قانون آیین دادرسی کیفری قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است.

در صورتی که ازاله بکارت با اعمال دیگری از قبیل فرو کردن انگشت یا شیء دیگر در داخل اندام جنسی صورت گیرد، جرم زنای به عنف اثبات نمی گردد. زیرا یکی از شروط اصلی برای تحقق زنا، دخول اندام جنسی مرد به داخل اندام جنسی زن است.

در این صورت علاوه بر محکومیت مجرم به پرداخت مهرالمثل دوشیزه، جرم رابطه نامشروع نیز محقق می گردد و ممکن است مرتکب به مجازات حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم گردد. مطالبه خسارت برای ازاله بکارت، مستلزم درخواست دختر و تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی است.  ولی اگر مجنی علیه، شکایت خود را در دادگاه کیفری مطرح نموده باشد صرف شکایت کیفری شاکی کافی است.

مجازات ازاله بکارت

ازاله بکارت در زنای به اکراه

  1. در صورتی که بزه دیده مکره باشد و از بزه دیده ازاله بکارت شده باشد بزه دیده مستحق ارش البکاره و مهرالمثل می باشد. اگر بزه دیده پرده بکارت خود را ترمیم نموده باشد در این صورت مطابق ماده 566 قانون مجازات اسلامی پرده بکارت مانند عضو اصلی محسوب و جبران خسارت عضو اصلی را دارد.
  2. در صورتی که بزه دیده دارای پرده بکارت بوده اما بهر دلیلی از او ازاله بکارت نشده باشد مانند اینکه رابطه از ناحیه دبر با زنای به عنف باشد. فقط مستحق مهرالمثل است.
  3. در صورتی که بزه دیده اصلا پرده بکارت نداشته باشد فقط مستحق مهرالمثل است.

ازاله بکارت با اکراه در موارد غیر مقاربت

مطابق ماده ٦٥٨ قانون مجازات اسلامی اگر ازاله بکارت غیر همسر با مقاربت یا به هر وسیله دیگری و بدون رضایت صورت گرفته باشد موجب ضمان مهرالمثل است. همچنین مطابق تبصره ۲ ماده 658 قانون مجارات اسلامی رضایت دختر نابالغ یا مجنون یا مکرَهی که رضایت واقعی به زنا نداشته در حکم عدم رضایت است.

ازاله بکارت در وطی به شبهه

مطابق بند پ ماده ٦٦١ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ١٣٩٢ افضای غیر همسر  از موجبات ضمان است « افضای غیر همسر، به ترتیب ذیل موجب ضمان است :

الف- هرگاه افضاء شده نابالغ یا مکرَه بوده و افضاء به سبب مقاربت باشد، علاوه بر مهرالمثل و دیه کامل زن، در صورت ازاله بکارت، ارش البکاره نیز ثابت خواهد بود و اگر افضاء به غیر مقاربت باشد، دیه کامل زن و در صورت ازاله بکارت، مهرالمثل نیز ثابت است.

ب- هرگاه افضاء با رضایت زن بالغ و از طریق مقاربت انجام گرفته باشد، تنها پرداخت دیه کامل زن ثابت خواهد بود.

پ- افضای ناشی از وطی به شبهه علاوه بر مهرالمثل و دیه، در صورت ازاله بکارت، موجب ارش البکاره نیز می باشد.”

مطابق با ماده فوق مشخص می گردد که در وطی به شبهه (نزدیکی اشتباهی مردی با زنی که همسر او نیست) علاوه بر پرداخت مهرالمثل و دیه در صورتیکه ازاله بکارت نیز صورت گرفته باشد، ارش البکاره نیز پرداخت می شود.

رضایت مجنی علیه در ازاله بکارت

در صورتی که زن در ایجاد رابطه نامشروع رضایت داشته باشد مطابق  تبصره ۱ ماده 658 قانون مجازات اسلامی  «هرگاه ازاله بکارت با مقاربت و با رضایت انجام گرفته باشد چیزی ثابت نیست»  و زن مستحق مهرالمثل و ارش البکاره نیست.

مجازات ازاله بکارت

میزان دیه ازاله بکارت

میزان دیه ازاله بکارت مطابق آنچه در ماده 658 قانون مجازات اسلامی آمده است؛ دیه ازاله بکارت، مهر المثل می باشد. مهر المثل، یکی از انواع مهریه، در قانون مدنی است که با در نظر گرفتن وضعیت شغلی، اجتماعی، خانوادگی و شخصی زن و با توجه به میزان مهر افرادی که از نزدیکان او بوده و شرایط مشابه با او دارند، توسط کارشناس دادگستری، تعیین می گردد.

مرجع صالح رسیدگی به دعوی مطالبه ارش البکاره

در صورتی که در جریان رسیدگی به اتهام زنا در دادگاه کیفری، ارش البکاره مطالبه نشده باشد، با توجه به اینکه پس از صدور رای، دادگاه کیفری فارغ از رسیدگی می باشد و دعوای مطالبه ارش البکاره، صرفاً دعوایی حقوقی است و جنبه کیفری ندارد، رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه حقوقی است.

نکات حقوقی در خصوص ارش البکاره

  • ارش البکاره یا دیه ازاله بکارت، مهرالمثل دختر است که با در نظر داشتن ویژگی های بزه دیده مثل سن، تحصیلات، شغل، شان اجتماعی و … تعیین می گردد. هرچند ارش البکاره مطابق با ماده 658 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی یک ضمان مالی است، لیکن تعیین آن در صلاحیت دادگاه کیفری است. با توجه به جنسی بودن پرونده، دادسرای عمومی و انقلاب نیز برای دخالت در موضوع صلاحیت ندارد.
  • دادگاه تنها در صورتی می تواند حکم به پرداخت ارش البکاره را صادر کند که میان عمل متهم و ازاله بکارت دوشیزه رابطه سبیت وجود داشته باشد. اعم از این که از بین رفتن پرده بکارت ناشی از نزدیکی جنسی یا استفاده از وسایل و اشیاء باشد. به تصریح ماده قانونی مذکور چنانچه از بین رفتن بکارت با رضایت دختر بالغ و عاقل صورت گرفته باشد، ارش البکاره پرداخت نخواهد شد.
  • به موجب ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه می تواند در رسیدگی به پرونده ازاله بکارت، انواع قرارهای تامین کیفری را در مورد متهم صادر نماید. قرارهای تامین به منظور دسترسی به متهم و حفظ حقوق بزه دیده صادر می شوند. شدیدترین نوع قرار تامین کیفری قرار بازداشت موقت است که در مواردی مثل وجود اتهام زنای به عنف و … صادر می شود. علاوه بر پرداخت مهرالمثل، مرتکب باید کلیه هزینه های درمان و خسارات معنوی وارد شده به بزه دیده را جبران نماید.

جهت مشاوره حقوقی با وکلا و کارشناسان ما با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید. فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

2.4/5 - (12 امتیاز)