مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر

نوشته پیش رو توسط وکیل خانواده در خصوص مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر و نحوه مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر برای آشنایی شما تنظیم گردیده است. مهریه مالی است که به مجض عقد نکاح مرد ملزم و متعهد به پرداخت آن به زوجه می شود.

مهریه می تواند وجه رایج کشور، اموال غیر منقول ( ملک، زمین )، سکه باشد و زن به محض عقد نکاح مالک مهریه می شود و می تواند در هر زمان که بخواهد نسبت به مطالبه مهریه اقدام کند و مطالبه مهریه هم از طریق دادگاه و هم از طریق اجرای ثبت امکان پذیر است. 

به تصور برخی از اشخاص مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر امکان پذیر نیست و امکان مطالبه مهریه وجود ندارد. در حالی که امکان دریافت آن توسط زوجه امکان پذیر است. در کشور ما حقوق مالی زوجه مطابق قانون مدنی و شرط ضمن عقد نکاح نفقه، مهریه،شرط نصف دارایی، اجرت المثل ایام  زندگی مشترک برای زن پیش بینی گردیده است که هر کدام شرایط و احکام خاص خود را دارد.

در خصوص نحوه مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر، زوجه در هر زمان که بخواهد می تواند حتی بعد از فوت زوج نسبت به مطالبه و وصول مهریه اقدام کند. بنابراین، برای مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر هیچ مانع قانونی وجود ندارد.

مهریه را نه تنها  می توان در طول زندگی مشترک مطالبه کرد  بلکه پس از فوت شوهر هم می توان مطالبه کرد. مهریه از دیون زوج محسوب می شود و پس از مرگ شوهر، در صورت مطالبه همسرش باید مهریه پرداخت گردد.

مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر

نحوه و شرایط دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر

برای مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر، دادخواست باید به طرفیت وارث متوفی طرح گردد و چنانچه وارث پس از صدور اجرائیه مهریه زوجه را پرداخت نکنند، زوجه می تواند با معرفی اموال زوج تقاضای توقیف اموال کند. مطابق ماده 231 قانون امور حسبی دیون موجل  ( مدت دار ) متوفی بعد از مرگ حال می شود.

با فوت مرد دین او بابت مهریه حال می گردد؛ زیرا در این فرض، دینی که به ذمه مرد بوده است اکنون با فوت او همچون دیون دیگر اجلش ساقط شده و قابل مطالبه می شود و ورثه موظف به پرداخت سهم همسر متوفی می باشند و دین ناشی از مهریه از دیون ممتازه مرد می باشد و در صورت وجود تعدد زوجات، باز هم تادیه مهریه زوجه بر سایر دیون مقدم است.

مطابق ماده 248 قانون امور حسبی در صورتی که ورثه  ماترک را قبول کنند هر یک از آنها متعهد به پرداخت دیون به نسبت سهم خود  می باشند، مگر اینکه وراث ثابت کنند که دیون ممتاز زائد بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ماترک از بین رفته و باقی ترکه برای پرداخت دیون کافی نمی باشد که در این صورت نسبت به زائد ترکه مسئول نخواهند بود.

اگر مهریه زن وجه رایج کشور یعنی نقد باشد بر اساس شاخص سال فوت زوج باید مهریه را مطالبه کرد. بنابراین، زن در هر زمانی برای مطالبه مهریه اقدام نماید بر اساس زمان فوت زوج حساب می شود. در صورتی که مهریه سکه یا مال منقول یا غیر منقول باشد، چون این اموال به ارزش روز هستند عین همان اموال محاسبه و به زن پرداخت می گردد.

مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر 

سوالات متدوال مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر

1- برای مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر چه اقداماتی باید انجام داد؟

برای مطالبه مهریه پس از فوت شوهر زن باید به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه و تقاضای صدور اجرائیه بدهد و بعد از صدور اجرائیه به داراه پنجم مهریه مراجعه و نسبت به معرفی ماترک متوفی اقدام کند.

2- نحوه و فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر چگونه است؟

محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر مطابق ماده ۳ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، سال فوت شوهر شاخص محاسبه مهریه  می باشد. اگر مهریه زن به صورت سکه و یا اموال غیر منقول باشد زن میتواند اصل مال و یا سکه را دریافت کند ولی اگر مهریه زن وجه نقد باشد بر مبنای سال فوت شوهر محاسبه می‌شود.

جهت مشاوره حقوقی با شماره های مندرج در سایت تماس بگیرید.فاطمه یعقوبی وکیل پایه یک دادگستری

3.5/5 - (18 امتیاز)